Film i TV

Need for Speed ipak prespor

Aside Banners

Vikend kino report: Need for Speed ubacio samo u treću, Mr. Peabody i 300 još uvijek drže prva dva mjesta

Piše , Objavljeno

Iako se očekivalo da će Need for Speed imati mnogo bolje otvaranje, dva su prošlotjedna noviteta uspjela zadržati svoje pozicije i ‘ugasiti’ nabrijane mašine.

Need-For-Speed

I dok nas veliki filmski studiji već mjesecima bombardiraju trailerima za velike ljetne uzdanice, svoju priliku za kakvom takvom zaradom u proljetnim mjesecima traže visokobudžetni hollywoodski filmovi koji nisu prvoklasni projekti, ali imaju neke svoje adute. Na žalost, pokazalo se da uglavnom ne uspijevaju privući neku širu publiku…

Nakon što je prošloga tjedna otvorio drugim mjestom, animirani se film Mr. Peabody & Sherman ovoga tjedna uspio dokopati prvog mjesta i zarade od solidnih 21,2 milijuna dolara. Takvom je uspjehu prije svega kumovala prilično dobra usmena predaja, ali i činjenica da prave konkurencije praktički i nema. Simpatični je crtić tako na dobrom putu da prebaci granicu od 100 milijuna dolara, a to će biti i više nego zadovoljavajući rezultat.

Na drugo je mjesto pak pao prošlotjedni pobjednik, “povijesni” spektakl 300: Rise of an Empire, sa zaradom od 17,8 milijuna dolara. Sličan je pad imao i prvi nastavak, no u njegovom se slučaju radilo o duplo većim ciframa, tako da s te strane film nije uspio opravdati očekivanja. S druge strane, ako pogledamo fantastične rezultate na stranom tržištu i dosadašnju zaradu od 158 milijuna dolara, može se reći da se projekt na kraju ipak itekako isplatio.

300: Rise of an Empire - oni koji su gledali, znaju što Eva Green krije pod oklopom...

300: Rise of an Empire – oni koji su gledali, znaju što Eva Green krije pod oklopom…

Trećim je mjestom prilično mlako otvorio akcijski triler Need for Speed, koji je u kino dvoranama SAD-a utržio svega 17,8 milijuna dolara, što je za četvrtinu manje od najgoreg Fast and Furious filma, Tokyo Drifta. Na žalost, ovakva je sudbina većine ekranizacija popularnih video igara, iako se Disney u svojoj marketinškoj kampanji pokušao što više odmaknuti od činjenice da se radi o jednoj takvoj konverziji (što je, u retrospektivi, vjerojatno bio pogrešan potez).

Need for Speed - rekli smo, premalo je to "bitchanja"

Need for Speed – rekli smo, premalo je to “bitchanja”

Publika i kritika o filmu imaju podijeljeno mišljenje, a uglavnom mu se zamjera da je u suštini obična Fast and Furious kopija. Ipak, dok u SAD-u ne prolazi pretjerano dobro, u ostatku svijeta bilježi itekako dobre rezultate, tako da je u Kini prvoga vikenda prikazivanja zaradio velikih 21,2 milijuna dolara, što je još jedan dokaz jačanju snage stranog tržišta, pogotovo onog azijskog.

Na četvrtom se mjestu solidno drži akcić Non-Stop sa svježih 10,6 milijuna dolara zarade, a petim je mjestom otvorila nova glupost Tylera Perryja, naslovljena The Single Moms Club. Film je uprihodio poražavajućih 8,3 milijuna dolara, što je za ovog redatelja/scenarista/glumca/producenta najgore otvaranje karijere. Izgleda da se publika već opasno zasitila tog tipa, jer 16 filmova u osam godina je uistinu malo previše.

Za dobre se vijesti pak pobrinuo Wes Andersenov The Grand Budapest Hotel, koji je ovoga vikenda igrao u samo 66 kino dvorana, te pritom zaradio nevjerojatnih 3,8 milijuna dolara. S otprilike 55 tisuća dolara zarade po kino dvorani, ovaj je film tako postao rekorder, a vidjeti ćemo hoće li se širenjem na ostatak SAD-a nastaviti njegov veliki uspjeh.

The Grand Budapest Hotel - kao i uvijek, face se trgaju za ulogom u Andersonovim filmovima

The Grand Budapest Hotel – kao i uvijek, face se trgaju za ulogom u Andersonovim filmovima

I film Veronica Mars je imao vrlo dobro krštenje, te je zaradio oko 2 milijuna dolara u svega 291 kino dvorani. Prvi “veliki” hollywoodski film financiran gotovo u potpunosti preko Kickstarter kampanje tako je postavio svojevrsni presedan, a iako se ne očekuje neka veća zarada (već je dostupan za skidanje s popularnih video servisa), dobar je znak da ipak postoji alternativa velikim filmskim studijima.

Veronica Mars - uvijek nam je drago vidjeti lijepu Kristen Bell

Veronica Mars – uvijek nam je drago vidjeti lijepu Kristen Bell

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Mr. Peabody and Sherman – 21,2 milijuna dolara (63,2 milijuna dolara)
  2. 300: Rise of an Empire – 19,1 milijun dolara (78,3 milijuna dolara)
  3. Need for Speed – 17,8 milijuna dolara
  4. Non-Stop – 10,6 milijuna dolara (68,8 milijuna dolara)
  5. The Single Moms Club – 8,3 milijuna dolara
  6. The LEGO Movie – 7,7 milijuna dolara (236,9 milijuna dolara)
  7. Son of God – 5,4 milijuna dolara (50,9 milijuna ukupno)
  8. The Grand Budapest Hotel – 3,6 milijun dolara (4,8 milijuna dolara)
  9. Frozen  – 2,1 milijun dolara (396,4 milijun dolara)
  10. Veronica Mars – 2 milijuna dolara

Idući će tjedan u kino dvorane doći dva prava teškaša, koja bi se trebala boriti za prvo mjesto i pobrati hrpetinu novaca. Prvi je još jedna ekranizacija popularnih young adult književnog žanra, a radi se o filmu Divergent. Film temeljen na romanima spisateljice Veronica Roth bi vrlo lako mogao doživjeti veliku katastrofu, jer je primjetno kako u posljednje vrijeme takvi filmovi prolaze prilično slabo (iznimka je još uvijek jedino The Hunger Games).

Muppets Most Wanted - svi su gore, pa tako i neizbježna Tina Fey

Muppets Most Wanted – svi su gore, pa tako i neizbježna Tina Fey

S druge strane, obzirom na ogrmonu međunarodnu slavu i prilično kvalitetan trailer, mogli bismo s vrlo velikom sigurnošću pretpostaviti kako će Muppets Most Wanted zaraditi brdo dolara i vrlo se vjerojatno naći na prvom mjestu top ljestvice. Ovaj film trenutno nema nikakvu konkurenciju, a nekakva mu posebna reklama gotovo da i ne treba, tako da naše pare idu na Kermita i ekipu…

TAGOVI300 blockbuster box office divergent Filmovi muppets need for speed vikend kino report

Komentiraj