Film i TV

Kornjače rasturaju

Aside Banners

Vikend kino report: Nindža kornjače porazile Guardians of the Galaxy

Piše , Objavljeno

Sezona ljetnih blockbustera u punom je jeku, tako da je za očekivati da ćemo svaki vikend imati novog vladara box office. Ovaj su tjedan to Nindža kornjače!

ninja kornjače

S obzirom na prve tjedne ovogodišnje ljetne blockbuster sezone, mnogi su predviđali pravu katastrofu za velike studije i njihove skupocjene kino uzdanice, ali izgleda kako bi kolovoz ipak mogao izvući stvari, te bi štoviše, mogao biti i najbolji u povijesti. S obzirom na filmove koji nas tek očekuju, to uopće nije nemoguća misija.

Iako Teenage Mutant Ninja Turtles nikada nisu imale pravi filmski hit (zapravo, verzija iz 1990. godine je premašila stotku milja, ali kad je to bilo…), nesumnjivo se radi o jednoj od najvećih svjetskih robnih franšiza, kojima su glavni oslonac i dalje stripovi, animirane serije i razne popratne sitnice, na koje klinci (tojest, njihovi roditelji) već generacijama troše teško zarađene pare. Upravo je iz tog razloga bilo pitanje vremena kada će se netko prihvatiti snimanja čistokrvnog ljetnog blockbustera na temu četiri mutirane nindža kornjače, a taj je teret pao na leđa svemoćnog Michaela Baya i njegove ekipe lovaša. Na sreću ili na žalost, ovaj je put režijsku stolicu prepustio solidnom Jonathanu Liebesmanu (Wrath of the Titans, Battle Los Angeles), a ako je suditi po prvom vikendu, izgleda da svi mogu zadovoljno trljati ruke.

Teenage Mutant Ninja Turtles - kornjače za 21. stoljeće

Teenage Mutant Ninja Turtles – kornjače za 21. stoljeće

Teenage Mutant Ninja Turtles je tako bez problema zasjeo na prvo mjesto američkog box officea sa zaradom od vrlo dobrih 65 milijuna dolara, što je četvrti rezultat svih vremena za mjesec kolovoz. Zagriženi su fanovi mjesecima bacali hejt zbog neobičnog izgleda CGI kornjača, uvijek drvene Megan Fox i očiglednog pretjerivanja u bayističkim akcijskim scenama, ali izgleda da su Nindža kornjače ipak prejaki brend da bi to značajnije utjecalo na rezultate. Istina, film ima prilično loše ocjene kritike (‘ko bi rek’o…), a niti publika nije nešto pretjerano zadovoljna, no sve manje od pola milijarde ukupne zarade smatralo bi se neuspjehom. U Paramountu su uvjereni da će bez problema premašiti tu brojku, pa su već najavili nastavak, koji bi u kina trebao doći u lipnju 2016. godine.

Na drugo je mjesto pao prošlotjedni broj jedan, Guardians of the Galaxy, koji je zaradio novih 41,5 milijuna dolara, te je nakon deset dana u kinima već na 176 milijuna dolara. Ako se do kraja ljeta ne dogodi pravo čudo, ovaj bi SF spektakl, koji prati grupicu nesvakidašnjih odmetnika u misiji spašavanja svemira, trebao postati najprofitabilniji film sezone. Za projekt kojem su mnogi predviđali težak krah to znači apsolutno premašivanje svih zadanih ciljeva!

Guardians of Galaxy - da se našlo mjesta za još kojeg ovakvog komada, film bi bio savršen!

Guardians of Galaxy – da se našlo mjesta za još kojeg ovakvog komada, film bi bio savršen!

Kao drugi je novitet ovog vikenda otvorio Into the Storm, te sa solidnih 18 milijuna dolara zasjeo na treće mjesto. Film katastrofe s velikim neprijateljem u obliku podivljalih tornada nije imao pretjerano agresivnu reklamnu kampanju, a izgleda da su se ljudi pomalo zasitili filmova o prirodnim nedaćama, jer ih ionako sve češće moraju proživljavati i sami. Upravo se zato ne očekuju neki značajniji rezultati u idućih nekoliko tjedana, a pogotovo kada se ovaj film usporedi s sličnim, ali daleko “friškijim” Twisterom iz 1996. godine, koji je već prvi vikend digao skoro 50 milja dolara.

Into the Storm - ma ništa to nije, samo malo sipi kišica

Into the Storm – ma ništa to nije, samo malo sipi kišica

I na četvrtu se poziciju ovaj vikend smjestio novitet, i to simpatična drama The Hundred-Foot Journey, kojoj su glavni aduti neuništiva ljepotica Helen Mirren i gurmanska čudesa, koja bi mogla biti sljedeći novi indie hit na repertoaru filmoljubaca. Vrlo dobrih 11,1 milijun dolara za ovakav film vjerojatno je iznenadilo i njegove tvorce, ali ne treba zaboraviti jednu sitnicu, koja je možda odnijela prevagu: naime, dobar dio glumačke postave čine Indijci, a svi znamo koliko ih se u posljednjem stoljeću doselilo u SAD.

The Hundred-Foot Journey - recept za uspješan film

The Hundred-Foot Journey – recept za uspješan film

Prvu petorku zatvara akcijski film Luca Bessona, Lucy, koji je treći tjedan prikazivanja zabilježio novih 9,3 milijuna dolara, dok ga na šestom mjestu slijedi i najveći gubitnik ovog vikenda, plesna eskapada Step Up All In, sa zaradom od bijednih 6,6 milijuna dolara. Peti je dio ove franšize tako pokazao kako jednostavno nema svježine da zadrži stare i privuče nove gledatelje, tako da je vrlo vjerojatno riječ o posljednjem nastavku kojega ćemo moći gledati u kinima.

Step Up All In - niti vatra više ne pomaže

Step Up All In – niti vatra više ne pomaže

Slična je situacija i s biografskim filmom o Jamesu Brownu, Get On Up, koji je svoj drugi tjedan prikazivanja zaradio svega 5 milijuna dolara, te se tako smjestio na nezahvalno osmo mjesto ljestvice. Za Kuma soula to definitivno nije zaslužen rezultat, a slično može reći i James Cameron, čiji je dokumentarac Deepsea Challange 3D zaradio svega 150 tisuća dolara u 304 kino dvorane u kojima igra, što je za redatelja Avatara, i dalje nedostižnog vladara box officea, jednostavno sramotno! Ako se u obzir uzme i činjenica kako se radi o fascinantnoj kronici Cameronovog iznimno opasnog zaranjanja na dubinu od gotovo 11 tisuća metara (Marijanska brazda), onda je ovako loš rezultat još čudniji…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Teenage Mutant Ninja Turtles – 65 milijuna dolara
  2. Guardians of the Galaxy – 41,5 milijuna dolara (175,9 milijuna dolara ukupno)
  3. Into the Storm – 18 milijuna dolara
  4. The Hundred-Foot Journey – 11,1 milijun dolara
  5. Lucy – 9,3 milijuna dolara (97,4 milijuna dolara ukupno)
  6. Step Up All In – 6,6 milijuna dolara
  7. Hercules – 5,7 milijuna dolara (63,5 milijuna dolara ukupno)
  8. Get On Up – 5 milijuna dolara (22,9 milijuna dolara ukupno)
  9. Dawn of the Planet of the Apes – 4,4 milijuna dolara (197,8 milijuna dolara ukupno)
  10. Planes: Fire & Rescue – 2,4 milijuna dolara (53 milijuna dolara ukupno)

Idući nam tjedan slijede tri noviteta, od kojih sva tri imaju šansu da postanu veliki hitovi, ali i da totalno propadnu. To se vjerojatno najviše osjeti na akcijskom spektaklu The Expendables 3, koji se sa starim akcijskim facama i nekoliko novih lica nada približiti brojci od 300 milijuna dolara, koliko su otprilike zaradila prva dva nastavka. S obzirom na nedavne katastrofalne rezultate Stalloneovih i Schwarzijevih pokušaja povratka u žanr, biti će jako čupavo!

The Expendables 3 - ekipa za očevid

The Expendables 3 – ekipa za očevid

Druga je mlaka vodica SF drama The Giver, temeljena na izvrsnoj dječjoj/teen knjigi Loisa Lowrya iz 1993. godine, a ako se prvi dio pokaže uspješnim, slijede još barem tri nastavka (ukoliko Hollywood ne odluči opet podijeliti svaku knjigu na nekoliko filmova). Inače, radi se o djelu koje je i službeno dio lektire američkih viših razreda osnovne škole, što može biti dobro, a i loše za prođu samog filma. Ruku na srce, malo koji učenik voli lektiru, tako da novčić u ovom slučaju može pasti s obje strane.

The Giver - ako ništa, barem je Jeff Bridges "unutra"

The Giver – ako ništa, barem je Jeff Bridges “unutra”

Za kraj je ostala i komedija Let’s Be Cops, kojoj malo tko predviđa neki značajniji uspjeh, prvenstveno jer trailer i nije nešto naročito primamljiv, a bome mu nedostaje i pravih glumačkih faca. Događala su se i veća čuda, ali vidljivo je da u njih ne vjeruju niti sami distributeri, pa su premijeru filma stavili u utorak (inače su uglavnom u četvrtak). Ajde, možda se na ovaj način “užica” koji dolar više, pa se nekako i pomrse planovi gornjem dvojcu favorita…

TAGOVIblockbuster box office kino ljeto vikend kino report

Komentiraj