Film i TV

Smjena na vrhu

Aside Banners

Vikend kino report: novi Star Trek zaradio samo 70 milijuna dolara

Piše , Objavljeno

Ovaj tjedan će, što se tiče filmskog svijeta, zasigurno proći u znaku novih Zvjezdanih staza, no prilično slaba zarada prvog vikenda prikazivanja nije razlog za pretjerano slavlje.

Naravno da iz perspektive običnog hrvatskog građanina, ali i većine svjetskih redatelja, producenata i ostalih filmskih djelatnika, 70 milijuna dolara zarade prvog vikenda prikazivanja filma nikako nije malen novac, no za Star Trek je to poprilično veliki pobačaj. S obzirom na vrlo agresivnu i intenzivnu marketinšku kampanju, nabrijavajuće trailere i vojsku obožavatelja (pogotovo u SAD-u), zarada ovog stjegonoše među modernim SF filmovima nije niti pola od 175 milijuna dolara, koliko je prvog vikenda prikazivanja utržio Iron Man 3.

movies_star-trek-into-darkness

Ponekad niti polugola Alice Eve ne pomaže

Nije niti čudno što je ovakav rezultat pomalo razočaravajući za Paramount i J.J. Abramsa, pogotovo kada se uzme u obzir da je prethodni nastavak u prvom vikendu zaradio nekoliko milijuna dolara više. U zadnjih 10-ak godina to i nije bio čest slučaj s blockbusterima, koji su uglavnom, kako je serijal odmicao, zarađivali sve više i više. Analitičari pak ovakvo, tek solidno otvaranje, pripisuju loše definiranom glavnom negativcu, dugim vremenskim periodom od zadnjeg nastavka, te prilično jakom svibanjskom konkurencijom. I premda je zasjeo na prvo mjesto top liste i s njega skinuo Iron Mana 3, može se reći da je ostvarena Pirova pobjeda, jer već idući vikend na vrata kucaju Brzi i žestoki 6, te Mamurluk 3. Kako stvari stoje, zaradi od 257 milijuna dolara, koliko je utržio prvi nastavak, teško da će se i približiti, a jedinu šansu za kakav-takav uspjeh može donijeti strano tržište.

Iron Man 3 se pak sjajno drži na drugom mjestu ljestvice, te je u svom trećem vikendu prikazivanja utržio velikih 35 milijuna dolara. S ovakvim rezultatom jasno je da je prvi veliki blockbuster dvoboj otišao na stranu Željeznog čovjeka, koji je ujedno premašio ukupnu zaradu od milijardu dolara, te tako ušao u top 10 svih vremena. Predviđanja su se pokazala točnima, te bi uskoro mogli imati i novog stanovnika hvale vrijedne top 5 liste najvećih cash mašina.

im3-2

Mnogi su razočarani Mandarinom, ali koga briga, kada se novci slijevaju na račun

Treće mjesto drži Veliki Gatsby, sa zaradom od 23,4 milijuna dolara (90 milijuna ukupno), što, s obzirom na prilično loš plasman i stalna odgađanja, može biti itekako veliki razlog za slavlje studija Warner Bros. i Leonarda DiCapria, koji nastavlja niz uspješnih (ali ne ‘previše’ uspješnih) kino hitova. Na stranom tržištu Gatsby također prolazi vrlo dobro, tako da je već skupio oko 40 milijuna, a do kraja prikazivanja bi mogao višestruko isplatiti budžet, koji se kretao oko 100 miljka.

The-Great-Gatsby_06

Gatsby je unio malo ekstravagantnog stila u kino ponudu

Na listi dalje redom slijede Pain and Gain, The Croods, 42 i Zaborav, svi sa zaradom oko 2-3 milijuna dolara, a kao vrlo žilav suparnik se pokazao i Mud, koji je već četiri tjedna na ljestvici najboljih 10 (istina, uvijek pri dnu, ali svejedno je na listi). ‘Jeftina’ je to kriminalistička drama s Matthewom McConaugheyem u glavnoj ulozi, koja je već zaradila solidnih 11 milijuna dolara. Ovaj film je još jedan u nizu McConaugheyevih pokušaja da se dokaže kao pravi karakterni glumac (a ne samo dobar torzo u praznoglavim romantičnim komedijama), a s obzirom na ocjene kritike i publike, itekako mu uspijeva. Znakovito je za primjetiti da u zadnjih nekoliko filmova, koji su uglavnom bili slabo gledani u kinima, upravo njegov lik i gluma iskaču kao najpamtljiviji i najbolji segmenti.

hero_Mud05

Premda se dokazuje kao karakterni glumac, ovisnosti o skidanju majice se teško riješiti

Na svjetskom tržištu i dalje dominira Iron Man 3 s novih 40 milijuna dolara zarade u kinima diljem svijeta, a u stopu ga slijedi Veliki Gatsby, koji se također kreće oko brojke 40. Naravno, ovoga tjedna su sve oči filmskog svijeta bile uprte u Star Trek, koji je zaradio sramežljivih 40 milijuna dolara. Nakon što se činilo da je uspavana franšiza dobila novi vjetar u leđa, već drugi nastavak nije uspio napraviti veći iskorak, te je daljnje snimanje serijala ponovno pod upitnikom. A po prvim rezultatima iz Velike Britanije, gdje su svoje prikazivanje otvorili s 13,8 milijuna dolara (najveće u toj zemlji za studio Universal), serijal koji se definitivno ne treba bojati za svoju budućnost je Brzi i žestoki, čiji će šesti dio vjerojatno zasjesti na vrh top liste već idućeg tjedna.

TAGOVIgatsby iron man 3 kino star trek vikend

Komentiraj