Film i TV

Michael Bay ponovno na vrhu

Banner 300

Vikend kino report: Pain & Gain ostao u sjeni Iron Mana 3

Piše , Objavljeno

Nakon što je poharao svjetska kina sa svojom Transformers trilogijom, Michael Bay se vratio snimanju akcijom nabrijanih buddy buddy komedija, a njegov Pain & Gain je očekivano došao na prvo mjesto po kino zaradi.

Michael Bay je filmaš kojeg obožavate ili mrzite, ali neosporiva je činjenica da njegovi filmovi uvijek dobro zarade. Nakon što su visokobudžetni Transformersi zaradili milijarde dolara, Bay je odlučio snimiti ‘mali’ film o trojici bodybuildera, koji odluče oteti lokalnog bogataša i na brzinu zaraditi brdo para.

pain and gainPain & Gain – moramo priznati da su opaki madrfakri

Mark Wahlberg i Dwayne Johnson, pretjerano nasilje i humor, stilizirana akcija i vrlo aktivna medijska kampanja ipak nisu bili dovoljni da privuku veći broj gledatelja, tako da je Pain & Gain u prvom vikendu zaradio samo 20 milijuna dolara. Solidna je to brojka, ali Bay je naviknuo na mnogo bolja otvaranja svojih filmova. Ipak, ostaje mu zadovoljština da je budžet bio samo 26 milijuna dolara, tako da će na kraju iz ovog projekta izaći dosta bogatiji.

Prošlotjedni broj jedan i broj dva, SF spektakl Zaborav i sportska drama 42 pali su za po jedno mjesto, sa zaradom od 17,4, odnosno 10,7 milijuna dolara. I premda je za 42 to i dalje vrhunski rezultat, Zaboravu se ne piše dobro, pogotovo ako uzmemo u obzir da idući tjedan u kina dolazi Iron Man 3. Takvoj konkurenciji će i neuništivi Tom Cruise teško parirati, tako da je granica od 100 milijuna dolara u američkim kinima vrlo teško dostižna.

oblivion“Samo 17 milja ovaj vikend?! Nije dobro, nije dobro, nije dobro, ne ne ne…”

Najveći flop ovoga vikenda doživjela je romantična komedija Vjenčanje godine, koja je utržila bijednih 7,4 milijuna dolara. S obzirom na stvarno zvjezdanu glumačku ekipu (Robert de Niro, Diane Keaton, Robin Williams, Katherine Heigl, Susan Sarandon), podbačaj je itekako očit. Očekivano, publiku su činile uglavnom žene starije od 60 godina, što se pokazalo kao nedovoljno atraktivno tržište. Da budemo iskreni, po onome viđenom iz trailera, ovaj film bi vrlo teško mogao privući mlađu i općenito malo širu publiku.

vjenčanje godineFilmovi poput Vjenčanja godine sve teže pronalaze svoju publiku

I premda je Pain & Gain zasjeo na prvo mjesto američkog box officea, glavna vijest ovoga vikenda je početak prikazivanja Iron Mana 3 u kinima izvan SAD-a. Sa zaradom od 195,3 milijuna dolara sada je potpuno jasno da je prvi ovogodišnji čistokrvni blockbuster potpuni uspjeh. To ga pozicionira na deveto mjesto po zaradi za vikend otvaranje u kinima izvan SAD-a, a moguće je da će srušiti i još poneki rekord.

iron man 3Tony Stark je postigao klasično zakucavanje u kinima izvan SAD-a

S obzirom na prve brojke i iznimno pozitivne kritike, nije nerealno očekivati da će u američkim kinima u narednom vikendu utržiti preko 150 milijuna dolara, što bi ga pozicioniralo među prvih pet otvaranja svih vremena. Da podsjetimo, prvo mjesto te ljestvice drži još jedan Marvelov superjunački spektakl, Osvetnici. Kako bilo da bilo, završili smo s predjelima, a sada nam na red dolaze pravi kino hitovi.

TAGOVIblockbuster iron man 3 kino michael bay pain & gain

Komentiraj