Film i TV

Vikend u znaku otmice

Banner 300

Vikend kino report: Prisoners prvi u najgorem kino tjednu godine

Piše , Objavljeno

Protekli je vikend na američkim kino blagajnama bio jedan od najneatraktivnijih ove godine, a mi smo se već lagano zaželjeli nekog pravog, kvalitetnog blockbustera.

prisoners

Kraj ljeta i početak jeseni uglavnom su rezervirani za jeftinije i dramski orijentirane filmove, a velike se kino uspješnice daju nabrojati na prste jedne ruke. Protekli je vikend po tom pitanju bio vjerojatno i najslabiji ove godine, s ukupnom zaradom koja se ne može mjeriti niti s jednim jedinim ljetnim blockbusterom. Ipak, i za vrijeme takve suše, našlo se mjesta za kvalitetne naslove.

Prva je tako ovoga vikenda kriminalistička drama Prisoners, koja je zaradila solidnih 21,4 milijuna dolara. To je otprilike u rangu s naslovima poput Arga ili The Towna, koji su se pojavili u isto vrijeme proteklih godina. Gledatelje je u kina privuklo nekoliko solidnih aduta, poput kvalitetne glumačke postave (Hugh Jackman i Jake Gyllenhaal), te priče koja se vrti oko oca u očajničkom lovu na otmičara svoje kćerke i njezine prijateljice. Upravo se na tom aspektu misterije i traganja za zlikovcem temeljila cijela marketinška kampanja, što se pokazalo kao pun pogodak.

Prisoners: Netko na ovoj fotki pokušati će osvojiti Oscara ove godine. Pitanje za milijun kambodžanskih rijala: tko?

Prisoners: Netko na ovoj fotki ove će godine pokušati osvojiti Oscara. Pitanje za milijun kambodžanskih rijala: tko?

Filmu pomažu i vrlo dobre kritike i usmena predaja, koji ga stavljaju u red ponajboljih filmova zadnjih nekoliko tjedana. Očekuje se stoga da će Prisoners ostati neko vrijeme na listi, te na kraju privrediti oko 70-ak milijuna dolara.

Na drugo je mjesto ovoga vikenda pao horror Insidious: Chapter 2, koji je zaradio 14,5 milijuna dolara. Ogroman je to pad s obzirom na prošlotjednu prvu poziciju, ali sada je već pravilo da takva sudbina snalazi svaki horror. Majstor žanra James Wan ipak može biti itekako zadovoljan, jer sa srpanjskim The Conjuringom (136 milijuna dolara) i ovim filmom, može podvući crtu i ponosno se proglasiti kraljem jeze.

Insidious 2: obitelji s ovakvim ormarima u 100% slučajeva imaju problema s duhovima

Insidious 2: Obitelji s ovakvim ormarima u 100% slučajeva imaju problema s duhovima

Treće je mjesto ovoga vikenda pripalo slabašnom filmu Luca Bessona The Family, sa zaradom od svega 7 milijuna dolara. Izgleda da su se gledatelji zasitili komedija, a ekipa, priča i ocjene ovoga filma nisu ih uspjele natjerati u kina. S druge strane, Instructions Not Included i dalje bilježi stalan rast, tako da je ovoga vikenda uprihodio novih 5,7 milijuna dolara, te time zauzeo petu poziciju na listi najprofitabilnijih stranih filmova svih vremena.

Na petom je mjestu veliki neuspjeh postigao drugi ovotjedni novitet, plesni film Battle of the Year, sa zaradom od samo 5 milijuna dolara. Ovakav se katastrofalan rezultat može pripisati nekolicini faktora, među kojima su definitivno zasićenje ovakvom vrstom kinematografije (plesni film je svoj vrhunac imao prije pet godina) i gađenju, koje veliki dio publike ima prema glavnoj zvijezdi priče, pjevaču Chrisu Brownu, ‘frajerčini’ koja je još uvijek najpoznatija po svojoj bahatosti, agresivnosti i afinitetu prema udaranju djevojaka. Iskreno, čudi nas da je film zaradio i ovoliko…

Battle of the Year: Svjesno zaobilazimo sve čemu prismrdi Chris Brown

Battle of the Year: Svjesno zaobilazimo sve čemu prismrdi Chris Brown

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti deveto mjesto ovotjedne liste, na koju se smjestilo 3D reizdanje kultnog Čarobnjaka iz Oza (1939.), sa zaradom od 3,1 milijun dolara. Film je igrao u svega 318 IMAX dvorana, što je na kraju ispalo kao vrlo profitabilna odluka.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Prisoners – 21,4 milijun dolara
  2. Insidious: Chapter 2 – 14,5 milijuna dolara (60,9 milijuna ukupno)
  3. The Family – 7 milijuna dolara (25,6 milijuna ukupno)
  4. Instructions Not Included – 5,7 milijuna dolara (34,3 milijuna ukupno)
  5. Battle of the Year – 5 milijuna dolara
  6. We’re the Millers – 4,7 milijuna dolara (138 milijuna ukupno)
  7. The Butler – 4,3 milijuna dolara (106 milijuna ukupno)
  8. Riddick – 3,7 milijuna dolara (37,2 milijuna ukupno)
  9. The Wizard of Oz 3D – 3,1 milijun dolara
  10. Planes – 2,9 milijuna dolara (86,5 milijuna ukupno)

Idućeg nas tjedna očekuje kudikamo zanimljiviji kino vikend, sa čak pet novih naslova. Najslabiju prođu očekuje komedija Baggage Claim, te dokumentarac Metallica: Through the Never (i to samo zbog limitirane IMAX ekskluzive).

S druge strane, animirani Cloudy with a Chance of Meatballs 2 želi ponoviti uspjeh prethodnika, a Don Jon, s Josephom Gordon-Levittom i Scarlett Johansson u glavnim ulogama, bi mogao itekako iznenaditi.

Don Jon: Joseph nam je omiljeni glumac, a Scarlett nam je omiljeni plavuša s pravilno raspoređenim oblinama u pripijenoj crvenoj haljinici

Don Jon: Joseph nam je omiljeni glumac, a Scarlett omiljena plavuša s pravilno raspoređenim oblinama u pripijenoj crvenoj haljinici

Ipak, najviše se očekuje od biografskog filma Rush, koji portretira vječno rivalstvo Nikija Laude i Jamesa Hunta. Film je režirao legendarni Ron Howard, a ako je suditi po prvim reakcijama gledatelja i kritike, mogli bismo dobiti jednog od prvih ovogodišnjih pretendenata na Oscara.

TAGOVIbox office filmovi u kinu kino vikend kino report

Komentiraj