Film i TV

Kept'n ponovno na vrhu

Banner 300

Vikend kino report: Rio 2 zamalo srušio Kapetana Ameriku

Piše , Objavljeno

Očekivanja većine analitičara su se obistinila, te su ljutu borbu za prvo mjesto vodila dva brendirana naslova. Captain America je na kraju ipak uspio zadržati prijestolje…

oculus 2

Ponekad niti najbolje pripreme i analize vrhunskih marketinških stručnjaka ne mogu utjecati na konačni rezultat, ako se u cijelu priču umiješa priroda. Tako je ovaj vikend lijepo vrijeme u SAD-u natjeralo obitelji da izađu iz svojih domova i provedu se na svježem zraku, što se direktno odrazilo na kino posjećenost glavnog pretendenta na prvo mjesto američkog box officea.

To je pomoglo filmu Captain America: The Winter Soldier, da drugi vikend zaredom zadrži prvu poziciju, te na račun doda novih 41,4 milijuna dolara. S obzirom na vrlo dobru kritiku i usmenu predaju, to je relativno slaba zarada, ali vanjsko ga tržište zato pokriva i više nego što je očekivano. Nova je Marvelova uspješnica tako na stranom tržištu zaradila velikih 317,7 milijuna, što zajedno sa SAD-om čini gotovo pola milijarde dolara. Ako se ovako nastavi, Kept’n bi mogao ući u ligu s nekim od najprofitabilnijih filmova ove ogromne stripovske franšize.

Captain America: The Winter Soldier - kapetane, o kapetane!

Captain America: The Winter Soldier – kapetane, o kapetane!

Zbog prije spomenutog vremena, svoju je priliku za dostizanje prvog mjesta izgubio animirani film Rio 2, koji je premijerni vikend završio na drugom mjestu sa solidnih 39 milijuna dolara, što je u rangu sa prvim dijelom, te nešto više od nedavnih konkurenata, poput Mr. Peabodya & Shermana. Ovaj se rezultat ipak ne bi trebao gledati kao neuspjeh, jer u nadolazećim tjednima Rio 2 gotovo da i neće imati konkurenciju, a pozitivne ocjene i nadolazeći blagdani mu samo idu na ruku.

Rio 2 - ovaj je film namjenjen djeci i onima koji uživaju u psihoaktivnim supstancama

Rio 2 – ovaj je film namjenjen djeci i onima koji uživaju u psihoaktivnim supstancama

Inače, film prate zgode simpatičnog papagaja Blua, koji sa svojom obitelji i novim (ne)prijateljima proživljava hrpu djeci namijenjenih avantura, a ovaj je put prometne ulice Rio de Janeira zamijenilo zelenilo Amazone. Prepoznatljivi i lagani humor, mnoštvo boja i oblika, te nekoliko novih likova pogodili su ciljanu publiku, tako da bi Rio 2 mogao proći vrlo dobro, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Solidnu je premijeru imao novi paranormalni horor Oculus, koji je zauzeo treće mjesto uz zaradu od 12 milijuna dolara. Taj rezultat spada u rang srednje profitabilnih horora, ali za film koji je otkupljen s festivala i čiji je produkcijski budžet bio iznimno nizak, njegovi autori mogu biti itekako zadovoljni. Oculus je pokupio solidne ocjene kritike i publike, te garantira uistinu jezivu i neugodnu atmosferu, tako da bi do kraja prikazivanja mogao prijeći granicu od 30 milijuna dolara.

Oculus - ogledala su još jednom glavni izvor svog zla

Oculus – ogledala su još jednom glavni izvor svog zla

Ovaj premijerni vikend po dobrom neće pamtiti Kevin Costner, čiji je film Draft Day završio tek na četvrtom mjestu, uz zaradu od slabih 9,8 milijuna dolara. Radi se o još jednom filmu sa tematikom američkog nogometa, koji nije uspio zaraditi niti pola od nedavnog bejzbolskog hita Moneyball. Glavni uzrok tako mlakom rezultatu leži u relativno neprivlačnoj glumačkoj postavi i priči koja je nešto više okrenuta prema drami, tako da publiku uglavnom čine nešto stariji zaljubljenici u sport.

Na petom mjestu i dalje prilično dobro stoji Divergent s novih 7,5 milijuna dolara zarade, a Noah je potonuo na nezahvalno šesto mjesto sa samo 7,4 milijuna dolara. Pošto je ovo tek treći tjedan za biblijski spektakl Darrena Aronofskog, ovakav je pad poražavajući, a niti na stranom tržištu ne cvatu ruže, pa se može reći kako je ovaj ambiciozni projekt na kraju ispao popriličan neuspjeh.

Neuspjehom se može smatrati prvi tjedan za The Raid 2 u široj distribuciji, koji je svoje prikazivanje u nešto manje od tisuću kino dvorana diljem SAD-a završio sa samo milijun dolara zarade. To je nekako na razini prvog dijela, što je začuđujuće, poglavito iz razloga što je u dvije protekle godine ovaj film skupio vrlo vjernu i glasnu bazu fanova, a ocjene publike i kritike nastavak svrstavaju u jedan od najboljih filmova tog žanra… ikada!

The Raid 2 - mali, nemoj da te vidim da mi nisi otišao u kino, jesi čuo!

The Raid 2 – mali, nemoj da te vidim da mi nisi otišao u kino, jesi čuo!

S druge strane, animirani hit Frozen nastavlja svoj proboj ljestvicom deset filmova s najvećom zaradom svih vremena, pa je tako ovaj vikend oteo osmu poziciju Skyfallu, i to s cifrom od estetski privlačnih 1,11 milijardi dolara. Sljedeći su na tapeti Transformers: Dark of the Moon!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Captain America: The Winter Soldier – 41,4 milijuna dolara (159 milijuna dolara)
  2. Rio 2 – 39 milijuna dolara
  3. Oculus – 12 milijuna dolara
  4. Draft Day – 9,8 milijuna dolara
  5. Divergent – 7,5 milijuna dolara (124,9 milijuna dolara)
  6. Noah – 7,4 milijuna dolara (84,9 milijuna dolara)
  7. God’s Not Dead – 5,5 milijuna dolara (40,7 milijuna dolara)
  8. The Grand Budapest Hotel – 4 milijuna dolara (39,5 milijuna dolara)
  9. Muppets Most Wanted – 2,2 milijuna dolara (45,7 milijuna dolara)
  10. Mr. Peabody and Sherman – 1,8 milijuna dolara (105,2 milijuna dolara)

Idući tjedan stiže SF od kojeg se uistinu mnogo očekuje, Transcendence. Redateljski debi kultnog snimatelja Wallya Pfistera (radio sve bitnije filmove Christophera Nolana), s Johnnyjem Deppom u ulozi smrtno bolesnog znanstvenika koji otkrije kako svoj um prenijeti u računalo, mogao bi postati Matrix novog milenija, a mi se samo nadamo da neće nešto opasno zeznuti. Predugo smo čekali nešto ovakvo… predugo…

Transcendence - Depp je toliko vrijedna čovječanstvu, da su smislili kako njegov um preseliti u računalo

Transcendence – Depp je toliko vrijedna čovječanstvu, da su smislili kako njegov um preseliti u računalo

Iz sjene će svoju priliku vrebati A Haunted House 2, nastavak neočekivanog prošlogodišnjeg hita Marlona Wayansa, koji je jedini uspio na relativno gledljiv način parodirati Paranormal Activity i slične novije hororce. Prvi je dio samo u SAD-u dignuo 40 milja dolara (a koštao je svega dvije), tako da se i ovaj put očekuje sličan uspjeh. Teško, ali događala su se i veća čuda…

TAGOVIblockbuster box office captain america 2 hitovi kino vikend kino report

Komentiraj