Film i TV

(Ne)sretan Božić!

Aside Banners

Vikend-kino report: ‘Rogue One’ pobijedio Božić, ‘Passengers’ i ‘Assassin’s Creed’ žestoko podbacili

Božićni blagdani su vrijeme kada veliki studiji računaju na povećani priljev gledatelja, ali ne mogu svaki pokušaji biti i pogodci!

Piše , Objavljeno

Kako je ove godine Božić pao na nedjelju, dogodila se jedna od onih sretnih stvari za studije i kino-distributere, a to je jedan dodatni dan vikenda (u ovom slučaju ponedjeljak), kada se zarada itekako povećala. Mi ćemo i dalje pisati standardne brojke trodnevnog vikenda, ali računajte kako se ona za neke naslove gotovo i poduplava tim jednim dodatnim danom.

U svakom slučaju, očekivano je najbolje prošao Rogue One: A Star Wars Story, koji u svom drugom tjednu prikazivanja i dalje vrlo čvrsto drži prvu poziciju. Za vikend je dignuto impresivnih 64,4 milijuna dolara, što zajedno sa već zarađenom lovom i stranim tržištem zaokružuje ukupnu brojku na 555 milijuna dolara. I kritika i publika su vrlo dobro prihvatili ovaj prvi visokobudžetni spinoff Star Wars sage, a sada ostaje samo vidjeti hoće li to biti dovoljno da se probije barijera od milijarde dolara.

Rogue One: A Star Wars Story - film o jako lijepom bijelo plaštu

Rogue One: A Star Wars Story – film o jako lijepom bijelo plaštu ©Lucasfilm LFL

Na drugom je mjestu izvrsno otvorio animirani mjuzikl Sing i to s 35,3 milijuna dolara, a kada se zbroje i ostali dani prikazivanja te strano tržište, već se došlo do brojke veće od 90 milijuna dolara. Za crtić koji je koštao “samo” 75 milijuna dolara, to je jako dobar rezultat te naznaka kako bi mogao itekako profitirati. Iako po kritikama i reakcijama gledatelja baš i ne blista, svejedno se radi o primamljivom naslovu u kojem može uživati publika svih dobnih granica, a dodatni je mamac niz slavnih faca koje posuđuju glasove, među kojima su i Matthew McConaughey, Reese Whiterspoon, Seth MacFarlane i Scarlett Johansson. Jače konkurencije nemaju, stoga mu slijedi dug život u kino dvoranama.

SIng - raspjevane životinje? Kako se toga do sad nitko nije sjetio?

SIng – raspjevane životinje? Kako se toga do sad nitko nije sjetio?

Na trećem je mjestu poprilično razočaravajuće otvorio Passengers, SF triler s Chrisom Prattom i Jennifer Lawrence u glavnim ulogama, koji je u prvom vikendu digao svega 15 milijuna dolara za ukupnu zaradu od nešto više od 30 milijuna dolara. Za film budžeta od minimalno 110 milijuna dolara (samo produkcija) to nije niti blizu dovoljno, a razloga ovakvom potopu ima mnogo. Kao prvo “svemirska verzija Titanika” nije niti blizu točna usporedba jer su i kritika i publika uglavnom popljuvali film, a od prvog trailera nam se nije učinilo kako u ovom filmu ima išta što je imalo zanimljivo ili originalno. Čak niti dvoje vjerojatno “najvrućih” hollywoodskih zvijezda nisu mogle puno pomoći, pa bi Sony ovu ionako lošu godinu mogao završiti još jednim velikim porazom.

Passengers - piši kući propalo

Passengers – piši kući propalo

Solidno, iako nimalo impresivno otvaranje je imala komedija Why Him? i to četvrtim mjestom sa zaradom od 11 milijuna dolara. Teško da će to biti dovoljno da se zaradi s obzirom na produkcijske troškove od skoro 40 milijuna dolara, ali ovakvi filmovi obično imaju dug i plodonosan vijek trajanja nakon što prođu rotaciju u kinima. Zapravo je prilično neobično da je rezultat ovako loš pošto su i kritike i reakcije gledatelja bile solidne, a James Franco i Bryan Cranston u glavnim ulogama imaju iznimno veliku bazu fanova, ali eto… izgleda kako Božić ipak nije bio vrijeme za ovakve komedije!

Why Him? - nismo očekivali da ovaj dvojac neće uspjeti privući hrpu ekipe

Why Him? – nismo očekivali da ovaj dvojac neće uspjeti privući hrpu ekipe

Najveći promašaj ove blagdanske sezone je svakako Assassin’s Creed, film od kojeg smo potajno očekivali kako će biti jedna od rijetkih uistinu uspjelih ekranizacija igrice, ali eto… ništa od toga. Peta pozicija i svega 10,3 milijuna dolara nije niti približno dovoljno da se opravdaju očekivanja i uloženih 125 milijuna dolara. Više od toga boli činjenica kako su ocjene kritike i reakcije gledatelja apsolutno katastrofalne i kako gotovo svi ovaj film smatraju totalnim failom, pa nema neke prevelike šanse da u idućim tjednima dobije neki momentum. Jedini bi spas moglo biti strano tržište, ali pitanje je koliko je ono uistinu veliko da pokrije sve te gubitke. Fox se slobodno može pridružiti Sonyu i zatvoriti ovu godinu velikim gubitkom, a nadamo se kako ovaj poraz neće previše utjecati na karijeru Michaela Fassbendera.

Assassin's Creed - eto, i to su nam uništili!

Assassin’s Creed – eto, i to su nam uništili!

Izvan prvih pet nije bilo nekih većih iznenađenja osim fantastičnog početka šire distribucije za tešku dramu Fences, treći redateljski pokušaj Denzela Washingtona i vjerojatno njegov najbolji rad do sada. Fantastični Denzel glumi i glavnu ulogu uz pratnju jednako impresivne Viole Davis, a njihov je rad ovog vikenda zaradio 6,7 milijuna dolara, dovoljno za sedmu poziciju. Nisu to neke impresivne brojke, ali za jedan film takve tematike i više nego solidne. Ono što je bitnije jest da oko Fencesa već neko vrijeme kruže priče kao jednom od potencijalnih kandidata za pokojeg zlatnog kipića, a sudeći po kritičarima, to bi se itekako lako moglo i ostvariti.

Fences - dvojac iz snova!

Fences – dvojac iz snova!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Rogue One: A Star Wars Story – 64,4 milijuna dolara (286,4 milijuna dolara ukupno)
  2. Sing – 35,3 milijuna dolara (55,9 milijuna dolara ukupno)
  3. Passengers – 14,9 milijuna dolara (22,2 milijuna dolara ukupno)
  4. Why Him? – 11,1 milijun dolara (11,1 milijun dolara ukupno)
  5. Assassin’s Creed – 10,3 milijuna dolara (17,8 milijuna dolara ukupno)
  6. Moana – 7,4 milijuna dolara (180,4 milijuna dolara ukupno)
  7. Fences – 6,7 milijuna dolara (6,9 milijuna dolara ukupno)
  8. La La Land – 5,7 milijuna dolara (13,6 milijuna dolara ukupno)
  9. Office Christmas Party – 5,1 milijun dolara (42,2 milijuna dolara ukupno)
  10. Collateral Beauty – 4,3 milijuna dolara (15,3 milijuna dolara ukupno)

Idući vikend nećemo moći gledati niti jedno novo otvaranje, pa će publika moći uživati jedino u onome što trenutno igra u kinima. Drugim riječima, očekuje se još jedna pobjeda Rogue Onea, a neki od filmova koji su ovaj tjedan podbacili možda dobiju drugu priliku za novi zamah!

TAGOVIblockbuster box office božić film hit kino spektakl vikend kino report

Komentiraj