Film i TV

Aside Banners

Vikend kino report: Ron Burgundy ipak nije uspio srušiti Hobita

Piše , Objavljeno

Bila je to poštena i napeta borba, ali hit komedija Anchorman 2 ipak nije uspjela srušiti blagdanskog kino vladara, Hobita 2.

anchorman 2

Zadnji vikend prije Božića obično ne donosi neku veću zaradu na box officeu, ali je blagdansko vrijeme ipak jedan od važnijih perioda za sve distributere i studije, jer se osim filmova tada može prodati i različita popratna roba, reklame i ostale sitnice koje donose veliku lovu. Ipak, i na samim se filmovima zaradilo dosta para, i to dosta više nego proteklih godina u istom ovom periodu.

Drugi tjedan na top listi prvo mjesto suvereno drži The Hobbit: The Desolation of Smaug, sa zaradom od 31,4 milijuna dolara. To je iznos u rangu s prvim dijelom, te se nije moglo očekivati neki znatno bolji rezultat, ali je ipak primjetno da film za sada zarađuje nešto sporijim tempom nego prethodnik. Izgleda da se publika ipak malo zasitila Međuzemlja i njezinih junaka, pogotovo u ovoj, poprilično razvučenoj ediciji.

The Hobbit: The Desolation of Smaug - bez obzira na sve, dragi su nam, pa čak i Azog

The Hobbit: The Desolation of Smaug – bez obzira na sve, dragi su nam, pa čak i Azog

Drugim je mjestom otvorila dugo očekivana hit komedija Anchorman 2: The Legend Continues, i to sa zaradom od 26,8 milijuna dolara, a ako pridodamo i 14 milijuna uprihođenih od utorka/srijede, može se reći da je postignut solidan rezultat. Ekipa hollywoodskih komičarskih teškaša među kojima su Will Ferrell, Paul Rudd i Steve Carell ipak ne može biti potpuno zadovoljna, jer su u marketing uložili nevjerojatno mnogo novca i truda, što se pogotovo odnosi na glavnu zvijezdu, Willa Ferrella.

Anchorman 2: The Legend Continues - ekipa koja garantira smijeh

Anchorman 2: The Legend Continues – ekipa koja garantira smijeh

Vjerojatno je tu došlo do kontra-efekta, te zasićenja publike silnim pojavljivanjem likova iz filma na njihovim malim ekranima. Također je vrlo lako moguće da su studiji precijenili fan bazu prvoga dijela, a možda niti prilično brutalan humor nije sjeo ljudima u ovo blagdansko vrijeme. Ipak, za nadati se da će se oko filma u narednih par dana stvoriti pozitivna klima, te će ipak uhvatiti kakav-takav tempo.

Na trećem se mjestu i dalje odlično drži animirani film Frozen, koji osim sjajnih kritika privređuje i brdo para, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Svoj su peti tjedan na listi zaradili čak 19,2 milijuna dolara, što ovaj hit svrstava među najprofitabilnije pripadnike žanra.

Četvrtim je mjestom otvorio American Hustle, i to s jako dobrih 19,1 milijun dolara. Novi film proslavljenog redatelja Davida O. Russella već sada kotira kao najveći favorit za ovogodišnje Oscare, a i neki od članova zvjezdane ekipe (Christian Bale, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Amy Adams) se itekako mogu nadati barem nominaciji za zlatnog kipića. Izvanredne ocjene i dobra usmena predaja garantiraju mu preko 100 milijuna dolara zarade, a to je i više nego dovoljno za jedan ovakav film.

American Hustle - oh, momma!!!

American Hustle – oh, momma!!!

I peto mjesto drži novajlija (barem što se tiče šire distribucije), Saving Mr. Banks. Biografski film smješten u eru velikog Walta Disneya također se može pohvaliti zvjezdanom glumačkom postavom, u kojoj se posebno ističu Tom Hanks i Emma Thompson, ali niti oni nisu bili dovoljan mamac za publiku, tako da je 9,3 milijuna dolara poprilično razočaravajući rezultat. Ipak, i dalje je znatno bolje od CGI spektakla Walking with Dinosaurs, koji je koštao znatno više, a zaradio znatno manje… svega 7,3 milijuna dolara.

Saving Mr. Banks - Tom Hanks kao Walt Disney? Može!

Saving Mr. Banks – Tom Hanks kao Walt Disney? Može!

Valja spomenuti i bollywoodski spektakl Dhoom 3, koji je u svega 236 kino dvorane zaradio 3,3 milijuna dolara, što je i rekord za tu kinematografiju. Nakon što su ove sezone iznimno dobro prolazili filmovi usmjereni prema latino i afroameričkoj demografiji, izgleda da će i Indijci dobiti svoj dio kolača.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

 1. The Hobbit: The Desolation of Smaug – 31,5 milijuna dolara (127,5 milijuna ukupno)
 2. Anchorman 2: The Legend Continues – 26,8 milijuna dolara (40milijuna ukupno)
 3. Frozen – 19,2 milijuna dolara (191,6 milijuna ukupno)
 4. American Hustle – 19,1 milijuna dolara (20,2 milijuna ukupno)
 5. Saving Mr. Banks – 9,3 milijuna dolara (9,9 milijuna ukupno)
 6. The Hunger Games: Catching Fire – 8,8 milijuna dolara (371,7 milijuna ukupno)
 7. A Madea Christmas – 8,5 milijuna dolara (28,3 milijuna ukupno)
 8. Walking with Dinosaurs – 7,3 milijuna dolara
 9. Dhoom 3 – 3,3 milijun dolara
 10. Thor: The Dark World – 1,3 milijuna dolara (200,8 milijuna ukupno)

Idući nam tjedan donosi četiri nova pretendenta na prvo mjesto, od čega će tri vrlo vjerojatno pošteno popušiti. Prema velikoj katastrofi putuje fantasy spektakl 47 Ronin, koji je zaradio jedva nekoliko stotina tisuća dolara prilikom otvaranja u Japanu, a ne piše mu se ništa bolje niti u Americi. S više od 250 milijuna dolara produkcijskih troškova, čak niti Keanu Reeves neće moći spasiti ovaj brod od potonuća.

Ništa se bolje ne piše niti komediji Grudge Match, u kojoj će se u boksačkom ringu okušati dvije (stare) legende: Robert DeNiro i Sylvester Stallone. Inače, obojica su svoje najveće uloge odigrali upravo portretirajući boksače, ali to je bilo prije 40-ak godina, tako da će se teško pronaći zainteresiranih za ovaj film.

Relativno dobre šanse ima nova drama Bena Stillera, The Secret Life of Walter Mitty, u kojoj ovaj komičar i igra glavnu ulogu. Inače, radi se o remakeu istoimenog filma iz 1947. godine, a kritika mu za sada nije naklonjena. Ipak, ima vrlo privlačnu blagdansku notu, te bi mu to mogla biti slamka spasa.

The Secret Life of Walter Mitty - može li Ben Stiller nastaviti uspješan niz?

The Secret Life of Walter Mitty – može li Ben Stiller nastaviti uspješan niz?

Naposljetku, mnogo se očekuje od nove suradnje Martina Scorsesea i Leonarda DiCapria, a The Wolf of Wall Street bi trebao postići prilično veliki financijski uspjeh, pogotovo ako se u obzir uzme zvjezdani karakter njegovih tvoraca i privlačna priča o jednom od najvećih brokerskih prevaranta svih vremena, čijih je nekoliko godina ‘vladavine’ obilježio dotad neviđeni hedonizam. Sve u svemu, ovih će se blagdana za svakoga pronaći ponešto!

TAGOVIAnchorman box office Filmovi hobit vikend kino zarada

Komentiraj