Film i TV

Ameri vole svoje junake

Aside Banners

Vikend kino-report: ‘Sully’ otvorio rekordno, ‘The Disappointments Room’ očekivano razočarao

Još jedan općenito loš tjedan nije donio previše uzbuđenja niti kvalitetnih filmova pa Sully nije imao problema zasjesti na prvu poziciju.

Piše , Objavljeno

Ameri vole svoje junake i rijetko kada će propustiti priliku da ih slave, pogotovo ako se radi o nekome tko je svoje podvige napravio u proteklih nekoliko godina. To je zasigurno jedan od faktora zašto je biografska drama Sully otvorila s finih 35,5 milijuna dolara, što je peto najbolje otvaranje svih vremena za mjesec rujan. Istinita priča o nevjerojatnom podvigu pilota Chesleya “Sullya” Sullenbergera koji je 2009. godine zrakoplovom sa 155 putnika i članova posade sletio na rijeku Hudson i tako im spasio živote jedna je od onih nevjerojatnih pustolovina koje čine fantastičnu filmsku napeticu, a u rukama starog znalca kakav je Clint Eastwood i s veličinom poput Toma Hanksa u glavnoj ulozi, nije niti čudno da ga gledatelji žele vidjeti. Uz vrlo dobre ocjene i kritike, Sully bi se na listi mogao zadržati jako dugo!

Sully - ovakav epski podvig zaslužuje film

Sully – ovakav epski podvig zaslužuje film

Drugim je mjestom otvorio triler When the Bough Breaks i to s 15 milijuna dolara, a radi se o filmu koji je prvenstveno namijenjen afroameričkoj publici. Iako se po traileru činilo kako bi ovo mogla biti dobra napetica, izgleda kako smo opet prevareni jer je film pokupio vrlo loše ocjene publike i katastrofalne kritike pa bi već idući tjedan mogao uprihoditi daleko manje love. Inače, sam je film koštao svega 10 milijuna dolara pa je jasno kako će ovako ili onako zaraditi neke pare, ali s obzirom na daleko bolja otvaranja i stabilnije ocjene sličnih naslova u proteklih par godina, možemo reći kako se radi o popriličnom razočaranju.

When the Bought Breaks - možda je film smeće, ali mi smo našli razlog zašto ga pogledati

When the Bought Breaks – možda je film smeće, ali mi smo našli razlog zašto ga pogledati

Na trećem se mjestu jako dobro drži fantastični Don’t Breathe s novih 8,2 milijuna dolara, dok četvrtu poziciju zauzima nešto manje fantastični Suicide Squad sa 5,7 milijuna dolara. Prvu petorku zatvara još jedan novitet, animirani The Wild Life ili Robinson Crusoe sa vrlo loših 3,4 milijuna dolara, što jasno pokazuje da ne može baš svaki crtić zaraditi lovu. Već je po traileru vidljivo kako se radi o naslovu daleko ispod razine onoga što rade američki ili azijski studiji (The Wild Life je belgijsko-francuska koprodukcija), a niti priča vjerojatno nije nešto što može zadržati interes.

The Wild Life - europsko jeftino smeće

The Wild Life – europsko jeftino smeće

Četvrto ovotjedno veće otvaranje je pak totalno podbacilo te nije ušlo niti u prvih deset, a radi se o hororu The Disappointments Room, čijih je 1,4 milijuna ne samo katastrofalno, već i među najgorim otvaranjima svih vremena. Izgleda kako je naslov opravdao sam premijerni vikend, a ne samo da film nije dobro prošao na box officeu, nego su ga i publika i kritika pokopali, proglašavajući ga jednim od najgorih filmova godine. Redatelj D.J. Caruso inače nije toliko loš, ali u kombinaciji sa “scenaristom” Wentworthom Millerom očigledno radi totalno neoriginalno smeće koje nikoga ne zanima. A tek naslov…

The Disappointments Room - čak niti Kate Beckinsale nam nije dovoljna za prolaznu ocjenu

The Disappointments Room – čak niti Kate Beckinsale nam nije dovoljna za prolaznu ocjenu

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Sully – 35,5 milijuna dolara
  2. When the Bought Breaks – 15 milijuna dolara
  3. Don’t Breathe – 8,2 milijuna dolara (66,8 milijuna dolara ukupno)
  4. Suicide Squad – 5,7 milijuna dolara (307,4 milijuna dolara ukupno)
  5. The Wild Life – 3,4 milijuna dolara
  6. Kubo and the Two Stings – 3,2 milijuna dolara (40,8 milijuna dolara ukupno)
  7. Pete’s Dragon – 2,9 milijuna dolara (70 milijuna dolara ukupno)
  8. Bad Moms – 2,8 milijuna dolara (107,5 milijuna dolara ukupno)
  9. Hell or High Water – 2,6 milijuna dolara (19,8 milijuna dolara ukupno)
  10. Sausage Party – 2,3 milijuna dolara (93,2 milijuna dolara ukupno)

Idući bi tjedan napokon moglo biti malo više uzbuđenja i to sa tri veća otvaranja koja garantiraju dobar uspjeh. Nekako najviše šanse dajemo hororu Blair Witch koji nas vraća u jednu od najjezivijih šuma svih vremena, a sudeći po prvim ocjenama i kritikama, to čini jako jako dobro.

Blair Witch - ljudima bi stvarno trebao biti zabranjen pristup toj šumi

Blair Witch – ljudima bi stvarno trebao biti zabranjen pristup toj šumi

Nakon 12 godina nam se na velika platna vraća i jedna od najneurotičnijih filmskih žena svih vremena, a Bridget Jones’s Baby bi mogao označiti i veliki povratak pomalo zaboravljene Renée Zellweger. Po prvim reakcijama se radi o iznimno kvalitetnom ostvarenju, tako da nas neće biti sramota otići u kino i baciti oko, čak i bez bolje polovice.

Bridget Jones's Baby - izgleda vrlo simpatično

Bridget Jones’s Baby – izgleda vrlo simpatično

Za kraj je tu i dugoočekivani biografski triler Snowden, koji priča priču o jednom od najvećih zviždača u američkoj povijesti i izgleda kako to ne radi baš najbolje, barem ako je suditi po prvim reakcijama. Mi ipak sumnjamo da je u to svoje prste uplela politika i osobne političke alijacije jer redatelj Oliver Stone nije nekakav diletant, a i Joseph Gordon-Levitt u naslovnoj ulozi rijetko kada razočara.

TAGOVIblockbuster boc office film otvaranje premijera spektakl vikend kino report

Komentiraj