Film i TV

The Butler najbolji od loših

Aside Banners

Vikend kino report: The Butler i dalje prvi, svi ostali podbacili

Piše , Objavljeno

Kraj osmog mjeseca je već tradicionalno rezerviran za slabije profilirane filmove, a tako je bilo i ovog kolovoza, 2013. godine.

vikend kino

Dovoljno je reći da je zarada prvih 10 filmova na ovotjednoj listi duplo manja od 170 milijuna, koje je Iron Man 3 uprihodio u svom prvom vikendu prikazivanja, da zaključimo kako je kraj kolovoza definitivno vrijeme kada kino distributeri ne očekuju neku veliku zaradu. Gledatelji su već istrošeni, kako psihički, tako i financijski, jer su gotovo tri mjeseca bombardirani novim i nabrijanim naslovima, te se neki veći filmski uspjeh prije može smatrati čudom, nego pravilom.

Svoj je drugi vikend prikazivanja The Butler ponovno dočekao na prvom mjestu, i to sa zaradom od svega 17 milijuna dolara, što se pokazalo dovoljnim za konkurenciju. Topla ljudska priča, priljev sigurne publike (afroamerička zajednica) i dobra usmena predaja, od ovoga su filma učinili ozbiljnu dramu koju mnogi žele pogledati. Vjerojatno do kraja svog prikazivanja neće doći do 100 milja, ali za jedan takav film, ovo je već sada veliki uspjeh.

Nadali smo se da Opru nećemo više morati gledati, ali eto je sad u filmovima...

Nadali smo se da Opru nećemo više morati gledati, ali eto je sad u filmovima…

Drugi su, i to već treći vikend za redom, We’re the Millers, hit komedija s Jennifer Aniston i Jasonom Sudeikisom u glavnim ulogama. Ovoga su vikenda uprihodili novih 13,5 milijuna dolara, te će, ako se ne dogodi neko veće čudo, postati najprofitabilniji kino film ovoga kolovoza. To je pomalo čudan razvoj događaja, pogotovo ako se u obzir uzme već navedena činjenica da niti jednom nisu bili na prvoj poziciji.

Čuli smo da postoje još neke fotke iz filma We're the Millers, ali ne uspjevamo ih pronaći...

Čuli smo da postoje još neke fotke iz filma We’re the Millers, ali ne uspijevamo ih pronaći!

Treće mjesto je ovoga vikenda zauzeo jedan od tri premijerno prikazana filma, The Mortal Instruments: City of Bones. Film nije koštao toliko puno (svega 60 milijuna dolara), ali je u prvih par dana prikazivanja zaradio samo 9,3 milijuna dolara, što je neusporedivo s Twilight sagom, serijalom koji mu je, po ciljanoj publici, najbliži. Ocjene kritike i gledatelja su uglavnom mlake, a pokazalo se da niti onih koji su čitali izvornik nema toliko puno (ili ih film jednostavno ne zanima), pa nadanja i planovi o snimanju serijala polagano padaju u vodu.

Šta su ovi, vampiri? Demoni? Ubojice vampira? Who cares...

Šta su ovi, vampiri? Demoni? Ubojice vampira? Who cares…

Četvrti su ovoga vikenda još jedni novaci, i to iznimno nam dragi i uvijek vrlo originalni Britanci, u sastavu Wrigt-Pegg-Frost. Završni dio njihove trilogije (prvo je bio Shaun of the Dead, a zatim i Hot Fuzz), naslova The World’s End, po običaju nije previše zainteresirao razmaženu američku publiku, te se morao zadovoljiti sa samo 8,9 milijuna dolara. Istina, film je otvorio u duplo manje kino dvorana od konkurencije, ali čisto sumnjamo da će u budućnosti ostaviti neki veći trag na kino blagajnama. Neka, Europljani znaju cijeniti pravi humor…

Momci, ne bojte se, mi ćemo vas gledati! I uživati!

Momci, ne bojte se, mi ćemo vas gledati! I uživati!

Na petom se mjestu i dalje dobro drže animirani Planes (8,6 milijuna), a šesti je Elysium (7,1 milijun), čija ekipa nikako ne može biti zadovoljna box office rezultatima. Niti posljednji ovotjedni novitet, niskobudžetni horror You’re Next nije opravdao očekivanja, jer sedma pozicija i 7 milijuna dolara zarade nisu razlog za slavlje i potpuno su pokvarila predviđanja analitičara o prvom mjestu top liste. Film je bio jeftinjara i sigurno će se pokriti, ali uspjeh jednog The Purgea ili The Conjuringa neće moći postići.

You're Next navodno uopće nije loš!

You’re Next navodno uopće nije loš!

Posljednje dvije pozicije drže Blue Jasmin, novi film Woodya Allena, a ukupno zarađenih 14,8 milijuna dolara je za ovog autora iznimno dobar uspjeh. S druge strane, Kick-Ass 2 nikako ne može biti zadovoljan, jer njegovih 22,4 zarađena milijuna i vjerojatno ispadanje iz prve desetke označavaju još jedan od mnogih ovoljetnih kino flopova.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Butler – 17 milijuna dolara (52,3 milijuna ukupno)
  2. We’re the Millers – 13,5 milijuna dolara (91,7 milijuna ukupno)
  3. The Mortal Instruments: City of Bones – 9,3 milijuna dolara (14,1 milijuna ukupno)
  4. The World’s End–  8,9 milijuna dolara
  5. Planes  – 8,6 milijuna dolara (59,6 milijuna ukupno)
  6. Elysium – 7,1 milijuna dolara (69,1 milijuna ukupno)
  7. You’re Next  – 7 milijuna dolara
  8. Percy Jackson: Sea of Monsters – 5,2 milijuna dolara (14,8 milijuna ukupno)
  9. Blue Jasmin– 4,3 milijuna dolara (14,8 milijuna ukupno)
  10. Kick-Ass 2 – 4,2 milijuna dolara (22,4 milijuna ukupno)

Idućeg nam vikenda dolaze samo dva nova filma, te ponovno možemo očekivati slabu financijsku prođu. Istina, jedan od tih filmova je biografski One Direction: This is Us, koji će vjerojatno gledati samo zagriženi fanovi tog popularnog boy benda, a jedino je pitanje koliko njih uistinu ima.

Ovaj skroz lijevi je navodno najgori

Kakve bogate i slavne budale, ccccc….

Što se pak tiče drugog noviteta, akcijskog krimića Gateway, s Ethanom Hawkeom i Selenom Gomez u glavnim ulogama, sve su karte na stolu i ne izgleda baš najbolje, ali događala su se i veća čuda…

TAGOVIfilm Filmovi kino vikend kino report

Komentiraj