Film i TV

Spašavanje Matta Damona

Aside Banners

Vikend kino report: ‘The Martian’ oduševio drugim najboljim otvaranjem listopada

Piše , Objavljeno

S toliko fantastičnim ocjenama i medijskom pompom koja se stvorila oko njega, The Martian nije imao previše problema zasjesti na prvo mjesto i zaraditi brdo love!

martianIako i Ridley Scott i Matt Damon imaju ogroman renome i u svojim poslovima slove kao sama krema današnjeg Hollywooda, ne zalome im se tako često filmovi koji rasture na box officeu. Ipak, The Martian, visokobudžetni robinzonski SF triler, je imao sve elemente da kući odnese suverenu pobjedu pa je tako bez imalo muke zauzeo prvo mjesto s 55 milijuna dolara. Kao najbolja mu je referenca bio megahit iz 2013. godine Gravity koji je i dalje rekorder za mjesec listopad i to sa samo nešto manje od milijun dolara većom zaradom, ali pošto se radi o istom profilu filma (fantastične ocjene, cijenjeni i voljeni glumci, nekoliko mogućih nominacija za nagradu Oscar) možemo očekivati kako će The Martian do kraja prikazivanja dogurati barem do 200 milijuna dolara zarade u SAD-u. Što se vanjskog tržišta tiče prerano je govoriti, ali iako je već zaradio 100 milijuna dolara, teško je za očekivati kako će stići Gravityevih pola milijarde!

The Martian - može li o može li mi ova uloga donijeti Oscara?!

The Martian – može li o može li mi ova uloga donijeti Oscara?!

Na drugo je mjesto shodno tome pao animirani hit Hotel Transylvania 2 sa zaradom od 33 milijuna dolara, tako da je očajnički potrebna uspješnica za Adama Sandlera i njegovu katastrofalnu karijeru sada debelo premašila prethodni nastavak i već bi za 2-3 dana trebala doći do 100 milijuna dolara zarade. Ovotjedni relativni novitet Sicario mu tu nije neka prijetnja jer je u široj distribuciji otvorio tek trećim mjestom uz zaradu od 12,1 milijun dolara, iako se s obzirom na hvalospjeve kritike i izvrsnu prođu u limitiranoj distribuciji ipak očekivalo malo više.

Sicario - Benicio je apsolutno rasturio

Sicario – Benicio je apsolutno rasturio

Na četvrto je mjesto pala dramedija The Intern i to sa jako dobrih 11,6 milijuna dolara, što je dobar pokazatalj da Anne Hathaway i Robert De Niro mogu privući dovoljno ljudi i napraviti jako dobar posao čak i u poprilično istrošenom formatu ukoliko ih vodi ruka nekoga tko zna, u ovom slučaju scenaristice/redateljice Nancy Meyers. Prvu petorku zatvara Maze Runner: The Scorch Trials s novih 7,6 milijuna dolara (63 milijuna ukupno), što bi na kraju moglo biti dosta manje od ukupne zarade prvog nastavka koja je bila nešto više od 100 milijuna dolara. Mala je utjeha što na stranom tržištu stvari idu jako dobro, tako da i dalje možemo očekivati treći dio.

The Intern - starost i mladost ovaj put funkcioniraju

The Intern – starost i mladost ovaj put funkcioniraju

Za neugodno se iznenađenje pobrinuo The Walk, biografska drama o slavnom umjetniku/akrobatu Philippeu Petitu kojeg glumi Joseph Gordon-Levitt, a koji je u ograničenoj IMAX distribuciji zaradio svega 1,9 milijuna dolara. Iako je film pobrao fantastične ocjene i gledatelji su uglavnom pozitivno nastrojeni, redatelj Robert Zemeckis i Sony TriStar nikako ne mogu biti zadovoljni jer je Everest prije samo par tjedana na istu foru zaradio čak 7,2 milijuna dolara. The Walk očekuje šira distribucija već idući vikend, kada ćemo saznati je li ovo samo negativna anomalija ili prava propast.

The Walk - jedan od razloga loše prođe ovog filma je možda i strah gledatelja od visina

The Walk – jedan od razloga loše prođe ovog filma je možda i strah gledatelja od visina

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Martian – 55 milijuna dolara
  2. Hotel Transylvania 2 – 33 milijuna dolara (90,5 milijuna dolara ukupno)
  3. Sicario – 12,1 milijun dolara (15,1 milijun dolara ukupno)
  4. The Intern – 11,6 milijuna dolara (36,5 milijuna dolara ukupno)
  5. Maze Runner: The Scorch Trials – 7,6 milijuna dolara (63,2 milijuna dolara ukupno)
  6. Black Mass – 5,9 milijuna dolara (52,5 milijuna dolara ukupno)
  7. Everest – 5,5 milijuna dolara (33,2 milijuna dolara ukupno)
  8. The Visit – 4 milijuna dolara (57,7 milijuna dolara ukupno)
  9. War Room – 2,8 milijuna dolara (60,5 milijuna dolara ukupno)
  10. The Perfect Guy – 2,4 milijuna dolara (52,6 milijuna dolara ukupno)

Idući nas vikend ponovno očekuje samo jedno jače otvaranje i to Pan, nova raskošna ekranizacija dobro nam poznate priče o Petru Panu, koja ovaj put mijenja perspektivu i fokusira se na sam postanak naslovnog junaka. Vizualnim efektima krcata ludorija za sada nema pretjerano naklonjene kritike, ali vjerujemo kako će ipak uspjeti pronaći svoju publiku.

Pan - možete reći svašta, ali da nije dovoljno šareno... nikada!

Pan – možete reći svašta, ali da nije dovoljno šareno… nikada!

Kao olakotna joj se okolnost može uzeti što ipak unosi neke novine u već isfuranu priču, a to je i nekoliko jakih glumačkih imena poput Hugha Jackmana i Rooney Mare. Naravno, ne treba zaboraviti niti sve te divote specijalnih efekata i kino doživljaj koji je zasigurno fantastičan, a neki kritičari idu toliko daleko da ovaj film nazivaju “Mad Maxom za djecu“. Svakako ćemo provjeriti!

TAGOVIblockbuster box office Filmovi hit kino vikend vikend kino report

Komentiraj