Film i TV

Ajde, barem nisu super-klinke

Aside Banners

Vikend kino report: ‘The Maze Runner’ prvim mjestom nagoviješta rođenje nove teen franšize

Piše , Objavljeno

Nakon nekoliko tjedana teške kino dosade ovaj su vikend otvorila čak četiri nova filma, a kino blagajnama je zavladao novi young-adult hit, The Maze Runner.

maze runnerOvo je ljeto počelo žestokim blockbusterima i završilo užasnom sušom, tako da smo jedva čekali dolazak jeseni (ne kalendarske, nego ove kino-sezonske) i premijere zanimljivih i originalnih filmova koji se ne oslanjaju toliko na specijalne efekte i skupocjene setove. Ovaj tjedan su tako s prikazivanjem krenula čak četiri nova napadača na vaš novac, a posebno nam je drago vidjeti da je svaki od njih potpuno različit te da su, u najgorem slučaju, barem solidni.

Prvo je mjesto tako prilično očekivano zauzeo The Maze Runner, young-adult SF misterija koja je svoj prvi vikend prikazivanja zaradila jako lijepih 32,5 milijuna dolara. To možda nije puno s obzirom na konkurenciju u vidu The Hunger Gamesa ili Divergenta, ali bitno je naglasiti da je The Maze Runner koštao svega 30-ak milija i da kao takav mora zaraditi proporcionalno manje para kako bi se studiju isplatio. S obzirom da 20th Century Fox već najavljuje premijeru novog nastavka, The Maze Runner: Scorch Trials, kojem je namijenio termin 18. rujna 2015. godine, sasvim je jasno kako se prvi dio već sada ispunio sva očekivanja.

The Maze Runner - zar nije jednostavnije popesti se na zidove nego brijati po labirintu?!

The Maze Runner – zar nije jednostavnije popesti se na zidove nego brijati po labirintu?!

Nastao po serijalu romana Jamesa Dashnera, The Maze Runner je prije svega privukao zaljubljenike literarnog predloška (takozvani “Gladersi“), ali se marketinška kampanja pobrinula da se skupi i onih koji vole kvalitetnu akciju te zanimljivu i misterioznu priču. Naravno, i dalje većinu publike čini ekipa mlađa od 25 godina, ali to ne bi trebao biti problem s obzirom na sasvim solidne ocjene publike i kritike. Na kraju krajeva, sve je bolje od vampira i klasične distopije!

Liam Neeson i njegov mračni krimić A Walk Among the Tombstones nisu mogli protiv mladenačkih nestašluka, tako da su se morali zadovoljiti drugim mjestom i zaradom od 13,1 milijun dolara. To je za više nego upola manje od prošle Neesonove uspješnice, Non-Stopa, ali s obzirom da je potonji film bio najavljivan prilično izravno i s jasnom premisom koja je obećavala brdo akcije, potpuno je jasno zašto je nesrazmjer između ova dva rezultata toliko velik. Ocjene publike i kritike su prosječne, a predviđanje je da će film na isti način i završiti svoju kino karijeru: s 40-50 milijuna dolara u džepu i željom za bolje sutra!

A Walk Among the Tombstones - u ovakvoj atmosferi Liam Neeson UBIJA!

A Walk Among the Tombstones – u ovakvoj atmosferi Liam Neeson UBIJA!

I treće je mjesto rezervirano za novitet, a ovoga se puta radi o dramediji This is Where I Leave You, koja je digla pristojnih 11,9 milijuna dolara. Taj je rezultat negdje između katastrofe i uspjeha, a nije se niti moglo očekivati puno od filma koji je sav svoj marketing bazirao na glavnim glumcima, Jasonu Batemanu, Tini Fey i Jane Fondi. Ovaj će film vjerojatno imati apsolutno istu sudbinu kao i A Walk Among the Tombstones: prosječne ocjene kritike i gledatelja te konačna cifra od 40-50 milijuna dolara, uvrh glave. Neće se puno zaraditi, ali valjda će se studio uspjeti pokriti…

This is Where I Leave You - ovaj kadar (silikonskih) sisa Jane Fonda odgovoran je za bar 40% kupljenih karata

This is Where I Leave You – ovaj kadar (silikonskih) sisa Jane Fonda odgovoran je za bar 40% kupljenih karata

Na četvrto je mjesto pao prošlotjedni broj 1, No Good Deed, i to sa zaradom od solidnih 10,2 milijuna dolara. Unatoč prilično lošim ocjenama, triler drama o psihopatskom kriminalcu koji terorizira kućanicu i njezinu djecu očigledno i dalje itekako zanima gledatelje, a možda upravo svjedočimo i rođenju novog/starog podžanra, kojeg će se eksploatirati kao i filmove s paranormalnim aktivnostima. Isto ne možemo reći za Dolphin Tale 2 koji je nakon samo tjedan dana pao na peto mjesto i to sa zaradom od svega 9 milijuna dolara. Ako i bude trojke, vjerojatno ide ravno na DVD!

Od ostalih zanimljivosti valja izdvojiti vrlo lošu premijeru novog bizarnog projekta spaljenog Kevina Smitha, Tusk, koji je sa svega 886 tisuća zarađenih dolara totalno podbacio. Istina, igrao je u svega 607 kino dvorana, ali i dalje bi to trebala biti daleko veća brojka, pogotovo za jednu toliko neobičnu horor komediju. No, nije tajna da Kevin Smith u zadnje vrijeme ne kotira baš najbolje među američkim gledateljima, tako da je i pomalo očekivano da ovakav biser prođe praktički nezapaženo. Nema veze, filmovi poput Tuska obično postanu kultni tek nakon izlaska DVD/Blu-ray/VOD ili neke slične varijante…

Tusk - šsihopad želi pretvoriti Justina Longa u morža?! Dajte ljudi, pa ovo se mora gledati!

Tusk – psihopat želi pretvoriti Justina Longa u morža?! Dajte ljudi, pa ovo se mora gledati!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Maze Runner – 32,5 milijuna dolara
  2. A Walk Among the Tombstones – 13,1 milijun dolara
  3. This is Where I Leave You – 11,9 milijuna dolara
  4. No Good Deed – 10,2 milijuna dolara (40,1 milijun dolara ukupno)
  5. Dolphin Tale 2 – 9 milijuna dolara (27,1 milijun dolara ukupno)
  6. Guardians of the Galaxy – 5,2 milijuna dolara (313,7 milijuna dolara ukupno)
  7. Let’s Be Cops – 2,7 milijuna dolara (77,2 milijuna dolara ukupno)
  8. Teenage Mutant Ninja Turtles – 2,6 milijuna dolara (185 milijun dolara ukupno)
  9. The Drop – 2 milijuna dolara (7,7 milijuna dolara ukupno)
  10. If I Stay – 1,8 milijuna dolara (47,7 milijuna dolara ukupno)

Idući tjedan donosi nova uzbuđenja, ali vrijedno je izdvojiti samo dvije premijere. Velike šanse za preuzimanje vrha američkog box-officea ima animirani film The Boxtrolls, koji se od konkurencije izdvaja genijalnom i nepravedno zapostavljenom stop-motion animacijom te mračnom atmosferom (što bi moglo imati veliki utjecaj na zaradu) prepunom bizarnog humora. Ocjene nisu pretjerano bajne, ali vidjeli smo da to ionako nije nikakav kriterij uspjeha.

The Boxtrolls - trolovi su simpatični, ali hoće li naći svoju publiku, teško je reći...

The Boxtrolls – trolovi su simpatični, ali hoće li naći svoju publiku, teško je reći…

Drugi je veliki favorit definitivno akcijski triler The Equalizer, a s Denzelom Washingtonom kao ubojitim osvetnikom, ruskom mafijom i simpatičnom Chloë Grace Moretz praktički je nemoguće ne uspjeti. Denzel polagano kreće u borbu s Liamom Neesenom, Pierceom Brosnanom i ostalim srednjovječnim legendama za status najveće akcijske zvijezde starije od 50 godina, a ako je netko od njih naš favorit, onda je to zasigurno neponovljivi Alonzo! Jedino što nas brine je strahovito glup naslov filma koji kao da je ispao iz nekog paralelnog Schwarzenegger svemira 90-ih godina prošlog stoljeća, ali valjda će gledatelji to uspjeti izignorirati… Izjednačavač? Stvarno?!

TAGOVIbox office Filmovi hitovi kino premijera spektakl vikend kino report

Komentiraj