Film i TV

Aside Banners

Vikend kino report: Tinejdžerske Nindža kornjače ponizile stare Expendablese

Piše , Objavljeno

Kada skupiš vjerojatno najveće akcijske zvijezde u povijesti filma i svejedno otvoriš slabije od blesave komedije s dvojicom glumaca za koje nitko nikada nije čuo, znaš da se bliži vrijeme za mirovinu!

expendables 3

Kolovoz nas i dalje nastavlja iznenađivati, pa nakon što su dobri hollywoodski računovođe izračunali da bi mogao biti najprofitabilniji u povijesti, sada u prvi plan stavlja blesavu komediju s totalnim anonimusima, a na koljena baca prekaljene akcijske zvijezde prošlog i ovog stoljeća. Istina, nije da tako nešto nismo donekle i predvidjeli, ali krenimo redom…

Potpuno neočekivano za Teenage Mutant Ninja Turtles došla je vijest da su uz tri noviteta uspjeli zadržati prvo mjesto američkog box officea, te zaradili solidnih 28,4 milijuna dolara. S obzirom da ih je kritika nemilosrdno sasijekla, a niti usmena predaja nije ništa bolja, ovakav je rezultat i više nego impresivan, a dovoljno govori o tome koliko je ovaj brend popularan u SAD-u. Istina, na stranom tržištu situacija malo šteka, pa još uvijek nije pokrivena niti zarada od otvaranja u američkim kinima, ali vjerujemo da će se brojke s vremenom ipak popeti do neke respektabilne cifre, koja garantira izlazak nastavka.

Teenage Mutant Ninja Turtles - izgleda da Megan Fox nije TOLIKO loša

Teenage Mutant Ninja Turtles – izgleda da Megan Fox nije TOLIKO loša

U svom se trećem tjednu prikazivanja na drugom se mjestu vrlo dobro drži Guardians of the Galaxy, koji je digao novih 24,7 milijuna dolara, te tako prestigao Thor: The Dark World (206 milijuna dolara) i sada napada Captain America: The Winter Soldier. S obzirom da se očekuje konačna zarada od barem 280 milijuna dolara, stari će Kept’n vjerojatno ostati kratak za kojih 20-ak milja, te tako prepustiti titulu ovogodišnjeg američkog pobjednika realno boljem kandidatu.

Na treće je mjesto potpuno neočekivano zasjela komedija Let’s Be Cops, koja je mimo svih očekivanja zaradila čak 17,7 milijuna dolara. Izgleda da je pomalo suhoparan trailer, koji se vrti oko dvojice luzera odjevenih u policijske uniforme, ipak zapalio publiku, pa su mnogi ignorirali nedostatak kvalitetnih glumačkih imena, katastrofalne kritike i lošu usmenu predaju. Upravo bi iz tog razloga ova komedija mogla biti jedna od onih koje su plesale “samo jedno ljeto”, pa bi već idući vikend zarada trebala biti daleko manja.

Let's Be Cops - lijevo je sin Damona Wayansa, a desno čovjek kojeg vjerojatno znate iz serije New Girl

Let’s Be Cops – lijevo je sin Damona Wayansa, a desno čovjek kojeg vjerojatno znate iz serije New Girl

Sramotnim je četvrtim mjestom otvorio ovotjedni favorit, The Expendables 3. Sa 16,3 milijuna dolara i padom od čak 43% u odnosu na prethodni nastavak prilično je jasno da franšiza koju na leđima nosi Sylvester Stallone jednostavno više nema budućnosti, te da je ljudima pomalo dosadno gledati praktički istu stvar već treći put. Da, nekoliko novih imena, među kojima se ističu Mel Gibson, Harrison Ford, Wesley Snipes i Antonio Banderas zasigurno daju određenu svježinu cijelom serijalu, ali nakon tragikomičnih pojavljivanja Willisa, Norrisa i Arnieja u drugom dijelu, više im ništa ne vjerujemo!

The Expendables 3 - uistinu potrošena roba

The Expendables 3 – uistinu potrošena roba

Osim očitog zamora materijala, još je nekoliko bitnih faktora zasigurno utjecalo na ovako loš rezultat. Prije svega, tu je činjenica da je gotovo savršena kopija filma procurila na internet prije nešto više od mjesec dana, pa ju je tako do danas skinulo barem 2 milijuna korisnika, što je popriličan broj potencijalnih gledatelja. S druge strane, neki je pametnjaković iz studija procijenio da filmski serijal poznat po brutalno krvavoj akciji treba malo omekšati, pa su The Expendables 3 dobili oznaku PG-13, što znači da ga mogu gledati svi stariji od 13 godina. Za fanove je ovako nešto potpuno neprihvatljivo, a uostalom, to su i pokazali na kino blagajnama. Mi se samo nadamo da će odgovorni za ovaj fijasko dobiti nogu istog trena!

Prvu petorku zaokružuje još jedan novitet, fantastična drama The Giver, koja je razočarala sa bijednih 12,8 milijuna dolara. Ocjene kritike i publike su solidne, ali ovom filmu izgleda da nije bilo pomoći, pa se pridružuje sramotnom nizu ekranizacija young-adult romana koji su potonuli već u prvom vikendu prikazivanja, među kojima su i The Host, The Mortal Instruments i Beautiful Creatures. Izgleda da je poruka gledatelja sasvim jasna: ako se ne radi o The Hunger Games ili Divergent franšizi, ne zanima nas! Mi se pak nadamo da će i ovom trendu uskoro doći kraj, pa da svjetski pisci, producenti i redatelji mogu naći novu zlatnu kravu za mužnju.

The Giver - nastavak ove ljubavi vjerojatno nećemo gledati

The Giver – nastavak ove ljubavi vjerojatno nećemo gledati

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti da je izvanredni i sasvim neobični Boyhood Richarda Linklatera napokon ušao među prvih 10 filmova na box officeu, te je zauzeo posljednju poziciju sa solidnih 2,15 milijuna dolara. S obzirom da igra u svega 771 kino-dvorani, ovo je sasvim solidan rezultat. Isto ne može reći i Woody Allen, čiji je novi film doživio kritičarski i financijski fijasko. Magic in the Moonlight tako slovi kao vjerojatno najgori film velikog redatelja u posljednjih 15-ak godina, ali nema razloga za brigu… već iduće godine ćemo vidjeti njegov novi pokušaj!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Teenage Mutant Ninja Turtles – 28,4 milijuna dolara (117,6 milijuna dolara ukupno)
  2. Guardians of the Galaxy – 24,7 milijuna dolara (222,3 milijuna dolara ukupno)
  3. Let’s Be Cops – 17,7 milijuna dolara (26,1 milijun dolara ukupno)
  4. The Expendables 3 – 16,2 milijuna dolara
  5. The Giver – 12,8 milijuna dolara
  6. Into the Storm – 7,7 milijuna dolara (31,3 milijuna dolara ukupno)
  7. The Hundred-Foot Journey – 7,1 milijun dolara (23,6 milijuna dolara ukupno)
  8. Lucy – 5,3 milijuna dolara (107,5 milijuna dolara ukupno)
  9. Step Up All In – 2,7 milijuna dolara (11,8 milijuna dolara ukupno)
  10. Boyhood – 2,2 milijuna dolara (13,8 milijuna dolara ukupno)

Novi tjedan donosi nove kandidate za prvu poziciju, a ako ne bude iznenađenja poput onih ovog vikenda, Sin City: A Dame to Kill For ne bi trebao imati nikakvih problema domoći se samog vrha. Frank Miller i Robert Rodriguez udružili su snage u novom nastavku stiliziranog kriminalističkog serijala, a cilj im je skinuti ne prevelikih 158 milijuna dolara, koliko je ukupno zaradio prvi nastavak. Kultni status prethodnika i face koje su uključene u ovaj projekt trebali bi im to i omogućiti!

Sin City: A Dame to Kill For - Jessica, bome smo te se zaželjeli!

Sin City: A Dame to Kill For – Jessica, bome smo te se zaželjeli!

Teška zadaća očekuje dramu s elementima fantastike If I Stay, koja osim mlade Chloë Grace Moretz i nema pretjerano mnogo aduta. Kada u obzir uzmemo da ta djevojka i nije neka glumica i da ima problema s nošenjem cijelog filma na svojim leđima (Carrie), teško je nadati se nekom čudu, ali vrlo emotivna i zanimljiva priča ipak bi mogla pronaći svoju publiku.

If I Stay - kažu da je književni predložak izvanredan, vidjeti ćemo što film može!

If I Stay – kažu da je književni predložak izvanredan, vidjeti ćemo što film može!

Najteže je predvidjeti ishod nove biografske sportske drame, When the Game Stands Tall, koja prati život legendarnog trenera američkog nogometa Boba Ladouceura. Već je dobro poznato da ovakvi filmovi ne prolaze dobro nigdje osim u SAD-u, tako da se sve nade polažu na domaće tržište. Istina, priča je zanimljiva, ali nedavni su pokušaji (Draft Day, Million Dollar Arm) pokazali da su se gledatelji pomalo zasitili takvih filmova. Sve u svemu, i ovdje novčić može pasti na bilo koju stranu…

TAGOVIblockbuster box office Filmovi filmski hitovi kino vikend kino report

Komentiraj