Film i TV

Transformacija po četvrti put

Aside Banners

Vikend kino report: Transformersi po četvrti put zaludili svijet i otvorili s velikih 300 milja dolara

Piše , Objavljeno

Kako se i očekivalo, vladarom box officea se ovaj tjedan pokazao četvrti nastavak popularnih Transformersa, a prvi rezultati govore kako bi se mogli rušiti i neki rekordi!

transformers

Pokazalo se točnim da je prošli tjedan bilo samo zatišje pred buru, jer kino dvorane diljem svijeta već su se ovaj vikend počele puniti, dok su gledatelji kao hipnotizirani pohrlili pogledati zadnju ediciju jednog od najprofitabilnijih filmskih serijala svih vremena.

Da, Transformers: Age of Extinction je u SAD-u otvorio s fenomenalnih 100 milijuna dolara zarade, te se bez problema popeo na prvo mjesto ljestvice, a više od toga veseli činjenica da je pokorio i 37 svjetskih tržišta (uključujući i naše), među kojima se posebno ističe Kina. Ova azijska država sve je veći mamac za velike filmske studije, pa je tako Michael Bay u četvrtom nastavku dobar dio radnje smjestio upravo na njen teritorij, što se pokazalo vrhunskim potezom. Prvog je vikenda tamo dignuto čak 90 milijuna dolara, što je u okvirima Kine rekord za neki strani film.

Transformers: Age of Extinction - Bayu su rekli da su mu roboti previše karikirani, a on im je dao ovog lika!

Transformers: Age of Extinction – Bayu su rekli da su mu roboti previše karikirani, a on im je dao ovog lika!

Kada se zbroje sva tržišta, Transformersi su zaradili čak 300 milijuna dolara, što znači da se milijarda čini kao sasvim realan cilj. Istina, Revenge of the Fallen je imao nešto bolji start, ali valja napomenuti da je s prikazivanjem počeo jedan dan ranije, što znači da ovaj nastavak stoji nešto bolje. Iako je mržnja prema Michealu Bayu i njegovim ekstravagantnim blockbusterima sveprisutna, samo luđak može tvrditi da taj preplanuli redatelj i producent ne zna svoj posao, jer je povukao sve prave poteze: uveo je nove, zanimljivije likove (Mark Wahlberg), sasvim nove robote i lokacije izvan SAD-a. Rezultati govore za sebe…

Daleko, daleko ispod, na drugom je mjestu usidrena komedija 22 Jump Street, koja je ovaj vikend zaradila 15,4 milijuna dolara. Ukupna je zarada sada premašila 139 milijuna dolara, što znači da je ovaj nastavak donio više novaca od prethodnika, pa si s pravom možemo postaviti pitanje hoće li se izvrsni dvojac Hill-Tatum odlučiti i na treći dio?

22 Jump Street - u iščekivanju 23 Jump Streeta!

22 Jump Street – u iščekivanju 23 Jump Streeta!

Na trećem je mjestu i dalje animirani hit How to Train Your Dragon 2 s novih 13,1 milijun dolara, što se i dalje smatra prilično mlakim rezultatom. Ista je stvar i s komedijom Think Like a Man Too na poziciji niže, koja je drugi vikend prikazivanja uspjela utržiti svega 10,4 milijuna dolara, te se očekuju znatno slabiji konačni rezultati nego što je to bio slučaj sa prethodnikom. Prvu petorku pak zaokružuje fantazija Maleficent, koja se izvrno drži već peti tjedan zaredom, te se s novih 8,2 milijuna dolara opasno približila brojki od 200 milja.

Od ostalih zanimljivosti valja spomenuti sramežljivi start SF trilera Snowpiercer, koji je s godinu dana zakašnjenja napokon otvorio u SAD-u i to u svega osam kino dvorana. Ipak, zaradio je solidnih 160 tisuća dolara, pa nije ludo očekivati da će se u narednim tjednima polagano širiti. Držimo mu fige, jer radi se o uistinu zanimljivom filmu, kojega su nepravedno pokopale distribucijske zavrzlame.

Snowpiercer - jest da na momente izgleda prilično jeftino, ali isplati se pogledati

Snowpiercer – jest da na momente izgleda prilično jeftino, ali isplati se pogledati

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

 1. Transformers: Age of Extinction – 100 milijuna dolara
 2. 22 Jump Street – 15,4 milijuna dolara (139,8 milijuna dolara)
 3. How to Train Your Dragon 2 – 13,1 milijun dolara (121,8 milijuna dolara)
 4. Think Like a Man Too – 10,4 milijuna dolara (48,2 milijuna dolara)
 5. Maleficent – 8,2 milijuna dolara (201,9 milijuna dolara)
 6. Jersey Boys – 7,6 milijuna dolara (27,3 milijuna dolara)
 7. Edge of Tomorrow – 5,2 milijuna dolara (84,2 milijuna dolara)
 8. The Fault in Our Stars – 4,8 milijuna dolara (109,5 milijuna dolara)
 9. X-Men: Days of Future Past – 3,3 milijuna dolara (223,4 milijuna dolara)
 10. Chef – 1,7 milijuna dolara (19,4 milijuna dolara)

Idući će tjedan biti prava veselica, jer osim Transformersa, koji imaju vrlo velike šanse zadržati prvu poziciju, dolaze čak četiri nova potencijalna kino hita. Prvi je na tapeti horor triler Deliver Us from Evil, čija radnja prati njujorškog murjaka (Eric Bana) i njegovog nekonvencionalnog pomagača, svećenika, u lovu na nadnaravne sile koje teroriziraju grad. Nije da ovako nešto nismo već vidjeli, ali ima potencijala…

Deliver Us from Evil - egzorcisti, svećenici i Sotone, baš kako volimo!

Deliver Us from Evil – egzorcisti, svećenici i Sotone, baš kako volimo!

Drugi je kandidat SF avantura namijenjena mlađim uzrastima, Earth to Echo, koju bismo u par riječi mogli opisati kao E.T. novog milenija. Dakle, grupica klinaca kreće u pustolovinu života, pokušavajući pomoći malenom (i naravno, preslatkom) vanzemaljcu da pronađe put do svog doma.

Najviše se ipak očekuje od komedije Tammy, čiji će glavni mamac biti ugodno popunjena komičarka Melissa McCarthy. Njena zvijezda posljednjih godina blista iznimno žarko, tako da se očekuje da će i ovaj put privući masu gledatelja u kino dvorane, a kada u jednadžbu ubacimo i luckastu Susan Sarandon, koja glumi lajavu baku naslovne junakinje, može se očekivati solidna prođa.

Tammy - što ćemo kada volimo ovu debeljucu...

Tammy – što ćemo kada volimo ovu debeljucu…

Naposljetku, tu je i neobični dokumentarac America, koji prati hipotetsku situaciju u kojoj SAD nikada nisu pobijedile u svom Ratu za neovisnost, pa niti ne postoje. Film ima neke poprilično kontroverzne motive i mnogi sugovornici u njemu vrlo jasno izražavaju anti-patriotske stavove, tako da će se sigurno dignuti velika prašina oko cijelog tog projekta, a već ćemo idući vikend (koji je ujedno i blagdanski, pošto SAD slavi svoj Dan nezavisnosti) vidjeti može li se od nje išta i zaraditi…

TAGOVIblockbuster filmski hit hit kino transformers: age of extinction vikend kino report

Komentiraj