Film i TV

Wolverine je dobro zagrebao

Banner 300

Vikend kino report: Wolverine očekivano na vrhu s 55 milijuna dolara zarade

Piše , Objavljeno

U pohodu na tron, relativno lagan zadatak ovog vikenda imao je najnoviji strip blockbuster The Wolverine, no ipak nije u potpunosti opravdao očekivanja.

wolverine

Iako mnogi ovoljetni skupi i bombastično najavljivani blockbusteri ne uspijevaju pronaći željenu publiku i zaraditi neki veći novac, američke kino blagajne se pune rekordnim svotama. Još je svega par dana ostalo do kraja srpnja, a već se govori o drugom mjestu svih vremena po zaradi, s nevjerovatnih 1,35 milijardi dolara privređenih u samo 31 dan. S druge strane, 3D je u sve većim problemima, a uporno izbjegavanje davanja podataka o udjelu zarade takvih naspram ‘običnih’ filmova, pobuđuje sumnju da je ovom, priznajmo svi, omraženom formatu, uskoro odzvonilo.

Slučaj je to i s The Wolverineom, najnovijim u nizu izdanja temeljenih na Marvelovom X-Men univerzumu, te drugim nastavkom samostalnog serijala koji je dobio Hugh Jackman i lik, koji ga je u zadnjih 15 godina definirao kao glumca. Životinja je svog prvog vikenda prikazivanja zaradila zadovoljavajućih 55 milijuna dolara, što je znatno manje od prvog dijela, ali u rangu s zadnjim X-Men filmom, First Class.

U recesiji se mora štedjeti i na skupim metalima...

U recesiji se mora štedjeti i na skupim metalima…

Solidne kritike i usmena predaja garantiraju mu plodan vijek na kino blagajnama, a veliki novci se očekuju i sa stranog tržišta. Film je otvorio u čak 100 zemalja i zaradio finih 85,3 milijuna dolara, tako da bi Fox studio na kraju mogao i zaraditi koju kintu.

Na drugom se mjestu ovoga vikenda izvanredno drži horror The Conjuring, koji je zaradio čak 22,1 milijun dolara. Ovo je još bolji rezultat, kada se u obzir uzme da horrori nakon prvog tjedna prikazivanja jako padnu što se tiče zarade. No izvrsne kritike i usmena predaja gledatelja drže hit Jamesa Wana debelo iznad površine, te je film već sada najprofitabilniji horror godine, a ako je vjerovati onima koji su ga gledali, i najbolji.

Sve smo sigurniji da ćemo The Conjuring morati gldti s upaljenim svjetlima...

Sve smo sigurniji da ćemo The Conjuring morati gledati s upaljenim svjetlima…

Despicable Me 2 na trećem mjestu pribraja novih 16 milijuna dolara, te se ukupna zarada sada popela na preko 300 milijuna. Tim rezultatom ušao je u elitno društvo šest animiranih filmova koji su tu granicu prešli prije njega, a prometnuo se i u jedan od najprofitabilnijih filmova ovoga ljeta. Ne zaboravimo niti 350 milijuna koje je zaradio na vanjskom tržištu, što znači da će si Steve Carell i ekipa vrlo vjerojatno moći priuštiti novi auto, vilu i omanji pacifički otok.

Despicable Me 2 očigledno ima nekoliko aduta u rukavu!

Despicable Me 2 očigledno ima nekoliko aduta u rukavu!

Listu razočaranja predvodi Pacific Rim, a slijede ga animirani film Turbo, Red 2 i R.I.P.D. Osim potonjeg, kojem je neuspjeh bio gotovo pa zagarantiran, kao jedan od najvećih gubitnika ovoga ljeta pokazao se del Torov epski monster spektakl. Premda ima izvrsne kritike i premda ga publika navelike hvali, Pacific Rim će teškom mukom probiti barijeru od 100 milijuna dolara na domaćem tržištu, a vani je dogurao samo do 140 milijuna dolara. Sada se i službeno može reći da je film popušio, te je snimanje nastavka opasno dovedeno u pitanje.

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. The Wolverine – 55 milijuna dolara
  2. The Conjuring – 22,1 milijuna dolara (83,9 milijuna ukupno)
  3. Despicable Me 2 – 16 milijuna dolara (306 milijuna ukupno)
  4. Turbo – 13,3 milijuna dolara (55,8 milijuna ukupno)
  5. Grown Ups 2  – 11,5 milijuna dolara (102 milijuna ukupno)
  6. Red 2  – 9,2 milijuna dolara (35,1 milijuna ukupno)
  7. Pacific Rim  – 7,5 milijuna dolara (84 milijuna ukupno)
  8. The Heat – 6,8 milijuna dolara (141 milijuna ukupno)
  9. R.I.P.D. – 5,9 milijuna dolara (24,4 milijuna ukupno)
  10. Fruitvale station – 4,6 milijuna dolara (6,3 milijuna ukupno)
2 guns

2 Guns izgleda kao pregršt kvalitetne, ljetne zabave

Idući nam tjedan donosi animirani klasik Štrumfovi 2, koji će sigurno uzeti svoj dio kolača, pogotovo kod mlađe publike i obitelji s djecom. Od većih hollywoodskih filmova otvara jedino kriminalistička komedija 2 Guns s Markom Wahlbergom i Denzelom Washingtonom u glavnim ulogama, a ljubitelje indie SF-a, kojima je važnija priča i atmosfera od bezumnih efekata, mogao bi razveseliti dolazak Europa Reporta.

TAGOVI2 guns film kino pacific rim The Wolverine vikend kino report

Komentiraj