Film i TV

Tjedan za crtiće

Aside Banners

Vikend kino-report: ‘Zootopia’ rekordna, ‘London Has Fallen’ očekivano osrednji

Piše , Objavljeno

Novi Disneyev crtić je očekivano skinuo Deadpoola s trona, pritom oborivši rekord za najbolje otvaranje nekog animiranog filma te magakompanije.

zootopiaNije bilo nikakve sumnje da će Zootopia zasjesti na prvo mjesto američkog box officea, a to je učinila s rekordnih 73,7 milijuna dolara, što je najbolje otvaranje za neki Disneyev animirani film u povijesti i deveto najbolje otvaranje svih vremena u tom žanru. Disney je očekivano odradio lavovski posao oko marketinga, a svakako su pomogle i izvrsne kritike i reakcije gledatelja, koje Zootopiji garantiraju još nekoliko tjedana vrlo lijepog gomilanja love. Dobrih brojkama valja pridodati i 159 milijuna dolara koje je ovaj crtić zaradio u ostatku svijeta, tako da već sada možemo početi govoriti i o mogućnosti nastavka.

Zootopia - ponovno se pomiču granice animiranog filma

Zootopia – ponovno se pomiču granice animiranog filma

Drugim je pak mjestom otvorio London Has Fallen i to sa mlakih, ali očekivanih 21,7 milijuna dolara. To je nešto slabije od prethodnika, Olympus Has Fallen (30,3 milijuna dolara), a ako se ovaj trend nastavi, što s obzirom na ocjene kritike i reakcije gledatelja svakako jest najizgledniji scenarij, novu bismo akcijsku nebuloza Gerarda Butlera i Aarona Eckharta vrlo brzo mogli proglasiti još jednom ovogodišnjom pušionom. Na sreću za studio, film nije koštao previše (60 milijuna dolara), pa bi uz solidnu prođu na stranom tržištu možda mogao doći do nekakve nategnute nule. Jaaaako možda!

London Has Fallen - nema baš puno slika iz filma, pa moramo koristiti ovu

London Has Fallen – nema baš puno slika iz filma, pa moramo koristiti ovu

Nakon tri tjedna na vrhu američkog box officea, Deadpool je napokon doživio malo značajniji pad, pa je ovaj vikend završio na trećoj poziciji s novih 16,4 milijuna dolara. Ipak, skinuto je par rekorda, pa je tako ovaj akcijski spektakl s Ryanom Reynoldsom u naslovnoj ulozi postao tek treći R-rated film u povijesti koji je zaradio više od 300 milijuna dolara, te četvrti svih vremena u kategoriji priča postanka superjunaka.

Na četvrtom je mjestu otvorio Whiskey Tango Foxtrot, komedija s Tinom Fey, Margot Robbie i Martinom Freemanom, koja je uspjela zaraditi poprilično slabih 7,6 milijuna dolara. To je gotovo upola manje od onoga što je studio očekivao, ali unatoč zanimljivoj priči i solidnoj glumačkoj postavi, izgleda kako publika nije bila pretjerano zainteresirana za još jedan povratak u neprivlačni svijet Afganistana. Kritika također nije bila pretjerano blagonaklona prema onome što Whiskey Tango Foxtrot ima za ponuditi, a s obzirom da publiku iz ostatka svijeta ova tematika sigurno zanima još manje nego Amere, možemo reći kako nam ovo smrdi na neuspjeh za Tinu Fey.

Whiskey Tango Foxtrot - nikoga nije briga

Whiskey Tango Foxtrot – nikoga nije briga

Prvu petorku zaključuje Gods of Egypt sa samo 5 milijuna dolara zarade, a ovaj je nebulozni spektakl nakon dva tjedna prikazivanja diljem svijeta zaradio svega 72 milijuna dolara. S obzirom kako je budžet bio velikih 140 milijuna dolara, a da se film pokrije mora zaraditi barem tri puta toliko, sasvim je jasno kako smo dobili jednu od većih bombi ove godine. Netko će sada valjda shvatiti kako ovakvi filmovi jednostavno ne funkcioniraju!

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Zootopia – 73,7 milijuna dolara
  2. London Has Fallen – 21,7 milijuna dolara
  3. Deadpool – 16,4 milijuna dolara (311,2 milijuna dolara ukupno)
  4. Whiskey Tango Foxtrot – 7,6 milijuna dolara
  5. Gods of Egypt – 5 milijuna dolara (22,8 milijuna dolara ukupno)
  6. Risen – 3,9 milijuna dolara (28,7 milijuna dolara ukupno)
  7. Kung Fu Panda 3 – 3,5 milijuna dolara (133,8 milijuna dolara ukupno)
  8. The Revenant – 3,3 milijuna dolara (176 milijuna dolara ukupno)
  9. Eddie the Eagle – 3,1 milijun dolara (10,9 milijuna dolara ukupno)
  10. The Witch – 2,5 milijuna dolara (20,9 milijuna dolara ukupno)

Idući nas vikend čekaju tri nova veća otvaranja, ali niti jedno se ne čini kao nekakav jači kandidat za prvo mjesto. Najviše izgleda svakako ima The Brothers Grimsby, novi projekt Sache Barona Cohena, u kojem mu se ovaj put pridružuje Mark Strong. Cohen glumi nogometnog huligana stvorenog po uzoru na Liama Gallaghera, a Strong je njegov brat-tajni agent. Medijska kampanja je poprilično jaka i javnost se fila klasičnim cohenovskim šok-marketingom, a vidjeti ćemo koliko publika to uistinu želi.

The Brothers Grimsby - ne čini se loše

The Brothers Grimsby – ne čini se loše

Iznenađenje bi svakako mogao biti 10 Cloverfield Lane, svojevrsni nastavak megahita Cloverfield iz 2008. godine, koji s tim filmom ima neke poveznice, ali se ipak bavi sasvim drugačijom tematikom. Ponovno je sve zavijeno velom tajni i s mnogo upitnika nad glavama, a publika puši takve stvari u velikim količinama tako da… svašta bi se tu moglo dogoditi!

10 Cloverfield Lane - ovaj put bez čudovišta, barem ne onih vanzemaljskih

10 Cloverfield Lane – ovaj put bez čudovišta, barem ne onih vanzemaljskih

Na kraju imamo i The Young Messiah, film o ranim danima Isusova života, koji nekako i službeno otvara sezonu uskrsnih filmova. Nema nekih jakih imena (osim možda Seana Beana), marketing je bio slab, ali ovaj film računa na veliku kršćansku zajednicu koja posljednjih godina sve češće posjećuje upravo filmove vjerske tematike. Neće to biti neka velika lova, ali par milijuna će se sigurno zavrtjeti!

TAGOVIblockbuster box office film hit kino vikend vikend kino report zarada

Komentiraj