Zabava

Aside Banners

Weeds – ma, kakve kućanice!

Oke, svi vi narkomani koji ste ovog trenutka pomislili da ću pisati o najpovoljnijem dileru u gradu, prestanite sliniti. Radi se o seriji televizijske kuće Showtime.

Piše , Objavljeno

Nije da propagiram konzumaciju opijata, ali Weeds je najbolja roba koju možete dobiti za svoj novac. Oke, svi vi narkomani koji ste ovog trenutka pomislili da ću pisati o najpovoljnijem dileru u gradu, prestanite sliniti. Radi se o seriji televizijske kuće Showtime.

Radnja serije prati kućanicu / udovicu / majku (Mary Louise-Parker) koja ostane bez muža, ali i bez prihoda pa joj ne preostaje ništa drugo nego da zasuče rukave, nabavi travu, izvadi vrećice, pakira “proizvod” i distribuira ga “baby boomerima” u američkom predgrađu (Agrestic). Cheech & Chong, Method Man & Redman, Dave Chapelle i njegova 3 prijatelja ne mogu ništa ovoj genijalnoj kućanici jer ovo je uvjerljivo najbolje što se desilo konzumentima marihuane još od dekriminalizacije spomenutog opijata.

Odgoj uz dilanje

Dilanje i roditeljstvo teško idu ruku pod ruku i ubrzo nastaju problemi, kako u kući, tako i na ulici. Klinci stvaraju probleme zbog njenog čestog izbivanja, lokalni dileri podivljaju kada vide da se pojavio “novi šerif u predgrađu”, a Nancy Botwin (alias Glavna Protagonistica) mora izbalansirati obiteljski život s kriminalnim miljeom.

Ispočetka, čovjek ima dojam da se radi o još jednoj seriji o “očajnoj kućanici”, ali vjerujte kada vam kažem da je ovdje riječ o nečem drugačijem i daleko boljem. Ovo je Scarface u predgrađu, bez krvoprolića i latino outfita, ali zato sa ubojitim crnim humorom i genijalnim dijalozima.

Mary louise parker

Mary louise parker

Mary Louise Parker briljira kao Nancy Botwin, a uz nju se pojavljuje i cijela plejada odličnih glumaca kao što su:Elizabeth Perkins kao njena najbolja prijateljica i neizlječiva neurotičarka, Romany Malco kao njen kompanjon i nabavljač, skandalozno smiješni Justin Kirk kao njen šogor i prosvjetitelj koji njenu djecu uči neprocjenjivim životnim mudrostima, primjerice, kako masturbirati sa zagrijanom korom banane, seturdejnajtlajvovac Kevin Nealon kao napušeni gradski vijećnik sklon dubokoumnim raspravama s njenim šogorom (primjerice, kako zovemo onaj dio koji se nalazi između anusa i penisa).

Travu na domaće televizore!

O seriji dovoljno govore i mnogobrojne nagrade i još brojnije nominacije za prestižne nagrade (obožavam formulaciju “prestižne nagrade”) kao što su Emmy ili Golden Globe od kojih je neke i pokupila pobjedivši na taj način sve četiri nominirane “kućanice”.

Na sve to dolaze mnogobrojne popkulturalne reference (primjerice i opetovano na Kuma) i genijalan soundtrack koji je svakom sezonom sve bolji i u prvi plan baca alternativce koji svojom glazbom teško dolaze pred oči javnosti. No, specifičan izbor glazbe jasan vam je od samog početka, čim čujete “Little Boxes” Malvine Reynolds koju u drugoj sezoni obrađuju bendovi i izvođači kao što su:Elvis Costello, The Submarines, Regina Spektor ili Jonathan Rice (koji vam vjerojatno ne znače mnogo).

No, zašto ovo sve uopće pišem. Nakon što su nas oduševljavali već dvije sezone, od 13. 8. 2007. krenula je treća sezone ove genijalnosti za čije je stvaranje zaslužna Jenji Kohan (koja je radila na serijama kao što su Seks i grad, Gilmoreice i Will & Grace). Ipak, jedno pitanje visi u zraku. Kada će se za ime Božje čelnici Nove, RTLa ili HRTa odlučiti za otkup ove serije?

Ekipa Idesh! Magazina vas ovim putem tjera na građansku dužnost. Pišite i molite vaše i naše čelnike da nas više ne drže u mraku osrednjih televizijskih serijica kojima nas zasipaju svaki dan.

UPDATE: Weeds / Trava upravo se prikazuje na RTL-u, dakle, upalilo je ;)

TAGOVIelvis costello jonathan rice malvine reynolds mary louise parker regina spektor showtime the submarines

Komentiraj