Zabava

Aside Banners

Where in the world is Osama Bin Laden?

Nakon što nas je oduševio svojim prvijencem �Super Size Me� i na trenutke genijalnom serijom na isti kalup, �30 Days�, Morgan Spurlock vraća se najnovijim uratkom.

Piše , Objavljeno

Where in the world is Osama Bin Laden?

Where in the world is Osama Bin Laden?

Jedan od, ako ne i najtraženiji svjetski terorist Osama Bin Laden, nakon svih ovih godina postao je gotovo legendarna figura. Neuhvatljivi krojač katastrofe koja se 11. 9. odigrala u New Yorku trn je u oku američke vlade i predmet želja svakog lovca na glave koji je naumio basnoslovnu otkupninu strpati u džep. Morgan Spurlock pokušava učiniti ono što mnogi, puno vještiji od njega, nisu uspjeli – pronaći Osamu i izvesti ga pred lice pravde ne bi svijet učinio boljim mjestom za svog sina koji samo što se nije rodio.

Ishod ove operacije svima je poznat, ali Spurlock je u sat i pol ovog zanimljivog dokumentarca uspio zapadu približiti svakodnevicu “ekipe s istoka” i uvesti nas u živote onih koji još uvijek na vlastitoj koži osjećaju posljedice povijesnog terorističkog napada.

Osama bine, jesi tu?

Osama bine, jesi tu?

Uz popriličnu dozu sasvim pristojnog humora koji vas možda neće natjerati na nekontrolirano upišavanje i trenutke, za njega već uobičajene, patetike, redatelj nam otkriva ono što je većina normalnih ljudi vjerojatno znala. Terorizam već svima izlazi na dupe i ako mislite da su svi nabrijani teroristi koji samo čekaju da Džihad krene, grdno ste se zajebali.
Ne treba biti apsolutni idiot i očekivati da će kilavac poput Spurlocka zaista pronaći Bin Ladena. Njegova je namjera od samog početka i bila poslati poruku zadrtom dijelu Amerike od kojih mnogi još uvijek vjeruju da svi muslimani u podrumima sastavljaju paklene naprave koje će postaviti u njihovim trgovačkim centrima i ako film gledamo u tom kontekstu – čovjek je u svom naumu uspio.

Ipak, vrijedi spomenuti jedan zanimljiv detalj. Naime, nakon svih operacija, svih mučenja (za više informacija o mučenju pogledajte odlični, Oscarom nagrađeni, dokumentarac “Taxi to the darkside” koji će vam neke stvari pobliže objasniti) i obavještajnih razgovora koje je američka vlada obavila ne bi li pronašla Bin Ladena, ono što su otkrili (ili barem otkrili široj javnosti) gotovo je identično saznanjima koje je Spurlock u samo pola sata glavinjanja ulicama (Maroko, Saudijska Arabija, Afganistan…) i razgovora s prodavačima pilića i ćilima doznao. Bin Laden se vjerojatno nalazi u Pakistanu. što je poprilično žalosno ako se prisjetimo koliko novca godišnje Ameri utuku u operacije ovog tipa.
Ako volite pop pristup težim temama, “Osama” je idealno rješenje za vas, ali ako su vaši apetiti veći, bolje se bacite na “Taxi to the darkside”.

Redatelj:Morgan Spurlock
Trajanje:93 minuta
Idesh! preporuka:Nije možda “super” kao njegov prethodni dokumentarac, ali pružit će vam sat i pol sasvim solidne zabave.

TAGOVIdokumentarac Morgan Spurlock osama bin laden super size me Where in the world is Osama Bin Laden?

Komentiraj