Zabava

Aside Banners

Will Ferrell – Tvrde da je najbolji!

U iščekivanju njegovog najnovijeg filma Semi-Pro koji se od prošlog mjeseca prikazuje u američkim kinima, napravili smo mali osvrt na karijeru jednog od trenutno najpopularnijih američkih komičara.

Piše , Objavljeno

O Ferrellu smo već pisali vezano za njegovo članstvo u “Frat Packu”, ali ovaj je munjeni komičar zaslužio posebnu temu jer od njegovih početaka u SNL-u bilo je jasno kako je pred nama neosporivi talent čiji skromni počeci ipak nisu mogli najaviti slavu koja ga je zadesila tamo negdje nakon snimanja fenomenalne komedije “Old School”. No, kako to i inače ide u Americi njegova priča nimalo se ne razlikuje od niza sličnih storija o holivudskom uspjehu.

Ferrell kao Arhitekt

ferrell u semi-pro

ferrell u semi-pro

John William Ferrel rođen je prije 40 godina u Kaliforniji i malo je poznato da je sin klavijaturista Lee Ferrella koji je drndao po klavijaturama u nekada popularnoj grupi “The Righteous Brothers” koja je zaslužna za hitove… pardon, hit “Unchained melody”.

Njegova ljubav prema komediji započela je kada se ’90. pridružio “The Groundlingsima“, trupi komedijaša koja je kasnije izrodila neke velike zvijezde koje su se raštrkale po raznim emisijama kao što su SNL ili MAD TV. Već spomenutom SNL-u Ferrell se priključio 1995. i nakon što smo pogledali njegov nastup s audicije, zaključili smo da je karakterističan idiotski humor postojao već onda jer jedan od njegovih skečeva uključivao je biznismena koji se ponaša poput mačke, a to je nešto najdebilnije što smo pogledali.

U sedam godina služenja Lorne Michaelsu, Ferrell je odglumio i napisao neke od najboljih skečeva u povijesti SNL-a. Primjerice, njegov kultni uradak “More Cowbell” (izmišljena priča o snimanju pjesme “(Don’t fear) The reaper” nekada popularne grupe “Blue Oyster Cult”) prouzročio je takav uspjeh da su na povratničkom koncertu “Oyster Culta” mase skandirale “More Cowbell” noseći majice s tim natpisom što starim rokerima, naravno, nije bilo jasno.

More Cowbell

Nakon odlaska započinje njegov uspon prema zvijezdama i sve započinje malim filmom “Old School” čija je jedina namjena bila ponovno oživjeti filmove u stilu “Animal House” National Lampoona (popularni magazin koji je počeo izlaziti 70-ih). Film je pokupio odlične kritike jer radilo se o stupidnom humoru s odmakom koji je kasnije izrodio cijeli niz komedija sličnog senzibiliteta.

Ron Burgundy

Ron Burgundy

Nakon toga dolazi kultni “Anchorman:The legend of Ron Burgundy” koji je prema našem mišljenju jedna od najboljih komedija novijeg datuma i svakako jedan od najboljih filmova Willa Ferrella (usput rečeno, šuška se o snimanju nastavka). No, Ferrell je odlučio ne pojavljivati se samo u komedijama pa smo ga imali prilike pogledati u odličnom “Stranger than fiction” u kojem glumi Harolda Cricka, čovjeka koji jednog dana začuje naraciju vlastitog života. Poslije prvih nekoliko filmova stvari idu daleko jednostavnije jer sve njegove komedije automatski postaju kino-hitovi. Naravno, bilo je tu i propusta, a “Bewitched” je svakako najveći propust njegove karijere. No, čak ni ta bedastoća nije narušila zvjezdani status.

Ron Burgundy i Jim Caviezel

Vrijedi spomenuti kako su Ferrell i Adam McKay pokrenuli Funny or Die, video sajt za upload kratkih filmića (uglavnom komičnih skečeva) koje korisnici ocjenjuju. Oni clipovi koji su kvalitetni ostaju, dok oni loši “umiru” i budu bačeni u “kriptu” sajta.

Semi-Pro trailer

Nama preostaje da pričekamo da se njegova najnovija sportska komedija “Semi-Pro” pojavi u kinima, do kraja ove godine u kinima će se pojaviti i “Step Brothers” (ponovno u društvu Johna C. Reillya), a za iduću godinu sprema se “The Land Of The Lost“, remake popularne serije iz sedamdesetih.

TAGOVIglumac komedija komičar saturday night live will ferrell

Komentiraj