Zabava

Aside Banners

Wu Tang Clan – 8 Diagrams

Nakon šest dugih godina na scenu nam se svojim novim albumom, prvim nakon smrti Old Dirty Bastarda, vraća jedan od najboljih hip-hop, ali i glazbenih skupina posljednjih dvadeset godina.

Piše , Objavljeno

8 Diagrams je odličan peti studijski album Wu-Tang Clana, koji će vjerujemo stare fanove Rze, Gze i ostatka ekipe razočarati.

Kada sam ih tijekom ovogodišnjeg Exita napokon vidio uživo, Wu-Tang Clan su me ponovo oduševili, svojim beskompromisnim nastupom, nevjerojatnom atmosferom koju su napravili i prisjećanjem zašto su se tijekom devedesetih izdigli do statusa hip-hop božanstva. I trebalo im je dugih šest godina od posljednjeg Iron Flag albuma, za ponovno ukazivanje, a u međuvremenu napustio nas je Ol Dirty Bastard, Rza postao majstor za filmsku glazbu, a svaki od članova klana ukazao se s barem jednim albumom. Izuzmemo li Ghostface Killah, koji je izdavao barem jedan, a ponekad i čak dva albuma godišnje.

I od početka 2007. u ruke mi je došlo nekoliko verzija 8 Diagrams albuma, a svaki je imao barem jednu pjesmu koja je u konačnici završila na originalu. A kada sam napokon preslušao novi, peti album samuraja iz New Yorka, bio sam vrlo zadovoljan. Jer nestala je nepodnošljiva lakoća slaganje semplova iz najgorih RZA-inih noćnih mora i sjajni flow osmorice živih članova, te sam mišljenja kako su nas mogli obradovati s puno boljim albumom. Jako sam volio W album, kojega je glazbena kritika sasjekla, Iron Flag unatoč tome što je bio klasično preseravanje, slušao sam tjednima, a s obzirom da je kraj godine i sumnjam kako će se pojaviti nešto bolje do Božića, 8 Diagrams će ispunjavati moje dane.

Jer iako je potkradanje Beatlesa i ugošćavanje Erykah Badu ziheraški potez The Hearts Gently Weeps je super stvar, a povremeni semplovi kung fu filmova koje smo odavno prerasli iznova oduševljavanju. I ako ga krenete preslušavati i kopati ispod površine otkriti će te mnoštvo ljepota, ali i neke od najlošijih pjesama wutangovaca. Uglavnom 8 Diagrams je jedan od boljih albuma u žanru 2007. godine, miljama ispred brojnih samozvanih veličina hip-hop establišmenta, no ipak je moglo biti puno bolje.

Iako mrzim kada bendovi, ili kako već nazvali Wu-Tang Clan, žive na staroj slavi, upravo zbog svega što je ovih osmero ljudi napravilo u za pop glazbu dajte im veliki šansu. Možda se oduševite ili odlučite spaliti sve njihove prijašnje nosače zvuka. Ja znam da sigurno neću učiniti takvu blasfemiju.

TAGOVIalbum glazba hip hop wu tang clan

Komentiraj