Zabava

Vinilom u glavu

Aside Banners

Zarada od prodaje vinila je nadmašila onu besplatnog streaminga glazbe

Piše , Objavljeno

Vinilske ploče su se vratile na velika vrata i sve su jači igrač na glazbenom tržištu, a ove je godine zarada po prvi put nadmašila onu besplatnog streaminga glazbe.

vinilDa nam je netko prije 10 godina rekao kako će se vinilne ploče ponovno vratiti u modu i postati jedan od jačih medija za distribucije glazbe, opalili bismo mu šamar i poslali ga natrag u 1976. godinu, ali izgleda kako se snaga retra ne smije zanemariti. Podaci Američke udruge distributera glazbe (RIAA) tako govore kako su konzumenti u prvoj polovici ove godine na vinilne ploče potrošili ukupno 226 milijuna dolara, što je znatno više od 162,7 milijuna dolara zarade besplatnih stream servisa poput Spotifya i Pandore, koji prihode bilježe isključivo od reklama.

stream

Ipak, valja napomenuti kako ove brojke ne uzimaju u obzir plaćene servise (Spotify Premium, Rhapsody, Apple Music, Tidal i slični) koji su zaradili velikih 480 milijuna dolara, tako da je digitalno skidanje i preslušavanje u globalu ipak i dalje unosniji biznis od old-skul ploča. I dok glazbeni moguli zbrajaju pare na ovaj ili onaj način, digitalni download je i dalje rak rana za izvođače, koji po jednom streamu zarade od 0.006 do 0.0084 dolara, što je stvarno sitniš. Jest da na ovaj način dobivaju nove fanove i veću izloženost publici, ali to ne plaća račune. Zato je i porast prodaje vinila, koja nekako uspijeva anulirati pad prodaje CD-a, slamka spasa za mnoge glazbenike. U svakom slučaju podržavamo!

TAGOVIdigitalni download glazba stream vinil vinilne ploče

Komentiraj