Zabava

Aside Banners

Zašto se zovu kako se zovu? (2)

Nastavljamo napetu pripovijest o poznatim bendovima i zapanjujućim pričama o njihovoj potrazi za nazivom koji će im pomoći da osvoje svijet.

Piše , Objavljeno

Snow Patrol

Snow Patrol

Snow Patrol


“Snow patrol” bi u slobodnom prijevodu bilo nešto kao “potraga za kokom” iako nije najsigurnije je li Gary Lightbody mislio baš na to. “Snow patrol” je tek treće ime koje se na kraju i zadržalo. Ispočetka su bili “Shrug”, nešto kasnije “Polar bear”, a tek sredinom ’97. prozvali su se Snow patrol što se zadržalo i do danas.

Snow Patrol – “Chocolate”

CSS (Cansei de Ser Sexy)

CSS (Cansei de Ser Sexy)

CSS (Cansei de Ser Sexy)


Priča iza imena brazilskog benda CSS prilično je čudnovata i počiva na nesigurnim temeljima. Naime, točan prijevod njihovog imena bio bi “Dosadilo mi je biti seksi”, a izabrali su ga nakon što su pročitali intervju s Beyonce iako nitko nikad nije pronašao sporni intervju u kojem je popularna pjevačica to izjavila. Na kraju krajeva, nije ni bitno – volimo ih više od Beyonce.

CSS – Let’s Make Love and Listen to Death From Above

The Ting Tings

The Ting Tings

The Ting Tings


Autori jednog od najiritantnijih singlova prošle godine “That’s not my name” svoje su ime preuzeli od jednog od suradnika “frontvumenice” Katie White. Nakon što su postali popularni u Japanu otkrili su da njihovo ime na japanskom znači “mali slatki penis”. Na svu sreću, Jules De Martino to nije tetovirao na ramenu ili negdje ispod pupka…

The Ting Tings – Great DJ

Bloc Party

Bloc Party

Bloc Party


Prema riječima Russella Lissacka “Bloc Party” bilo je prvo ime koje članovi benda nisu automatski zamrzili iako u samoj srži ne znači apsolutno ništa. To donekle razumijemo jer jedno od potencijalnih imena bilo je i “Superheroes of BMX and diet”.

Bloc Party – Mercury

Friendly Fires

Friendly Fires

Friendly Fires


Jedina misao vodilja kod izbora imena benda bilo je da ne zvuči ni indie ni electro, pa su se na kraju odlučili preuzeti ime jedne pjesme post-punk grupe Section 25. Za sve one koji su se pitali ima li ime neko dublje značenje, odgovor je:ne.

Friendly Fires – Paris

Crystal Castles

Crystal Castles

Crystal Castles


Ime benda preuzeto je iz stare atarijeve reklame za istoimenu igru koja je počinjala riječima “Crystal Castles… The source of all power” i zaista nije stvar nostalgije jer Alice Glass koja je bendu i dala ime nije rođena do 1988.

Crystal Castles – Vanished

White Lies

White Lies

White Lies


Prije nego li su postali “White Lies” zvali su se “Fear of flying” i kada malo promotrite njihove izjave vezane za promjenu imena, zaključit ćete da je razlog isključivo dosada. Čak ni objašnjenje Jacka Browna o boljoj prikladnosti novog imena ne prikriva činjenicu da im je staro ime jednostavno – dosadilo.

White Lies – To Lose My Life

Klaxons

Klaxons

Klaxons


Kada je Filippo Tommaso Marinetti 1909. u časopisu La Figaro objavio svoj “Manifest futurizma” vjerojatno nije očekivao da će godinama kasnije britanski bend isti koristiti kod osmišljanja vlastitog imena. S druge strane, tko bi takvo što i pomislio? Bend se isprva zvao Klaxons (Not Centaurs), a vremenom je naziv u zagradi ispao.

Klaxons – Golden Skans

Noah And The Whale

Noah And The Whale

Noah And The Whale


Autori jedne od “najhipijevskijih” pjesama prošle godine (koja nam je upala u uho) svoje ime dobili su nakon što su kombinirali naziv svog omiljenog filma “The squid and the whale” s imenom redatelja istog filma Noaha Baumbacha.

Noah and the Whale – 5 Years Time

Death Cab For Cutie

Death Cab For Cutie

Death Cab For Cutie


Ime ovog vošingtonskog benda oduvijek nas je kopkalo jer zvuči tako indie i spaljeno. Priča je ovakva. Ime benda potiče iz 1967. kada su Beatlesi izbacili svoj film “Magical mystery tour” u kojem se pojavila grupa “Bonzo Dog Doo-Dah Band” čija je pjesma nosila isti naziv.

Death Cab For Cutie – The New Year

Kaiser Chiefs

Kaiser Chiefs

Kaiser Chiefs


Svi članovi ovog bend veliki su fanovi nogometnog kluba Leeds United, igrač Lucas Radebe svojevremeno je igrao za najveći južnoafrički klub koji se zove, pretpostavljate, Kaizer Chiefs i stvar je rješenja. Ljubav prema nogometu ponovno je rezultirala nečim dubokim.

Kaiser Chiefs – Ruby

Vampire Weekend

Vampire Weekend

Vampire Weekend


Da ste nas pitali po čemu su “Vampire weekend” dobili ime, vjerojatno bi vam odgovorili “po filmu”. I bili bi u pravu. Pjevač Ezra Koening još je kao student snimio istoimeni amaterski film u kojem se, pogađate, bori protiv vampira. Bend je složio sasvim dobar album, ali je film zato hrpa govana.

Vampire Weekend – Oxford Comma

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand

Franz Ferdinand


Nije teško pogoditi odakle ime ovom poznatom bendu jer nećemo vas vrijeđati objašnjenjem pošto pretpostavljamo da baratate s elementarnim znanjem povijesti. No, što se poriva za odabir tog imena tiče, ono je totalno ego-tripersko i sviđa nam se. Paul Thomas je jednom prilikom rekao:”Ako postanemo dovoljno poznati, možda će ljudi ime vezati za bend a ne za povijesnu ličnost”. Upišite “Franz Ferdinand” u Google i bit će vam jasno da su u svom naumu i uspjeli.

Franz Ferdinand – Ulysses

Vrati se na prvi dio teksta o imenima bendova >>

TAGOVIbend Bloc Party Crystal Castles css Death Cab For Cutie Franz Ferdinand Friendly Fires Kaiser Chiefs Klaxons Noah And The Whale Snow Patrol The Ting Tings Vampire Weekend White Lies

Komentiraj