Zabava

svakom heroju treba jedan

Aside Banners

10 najimpresivnijih zlikovaca svijeta stripova

Piše , Objavljeno

Poznata je izreka kako je heroj dobar onoliko koliko je dobar njegov protivnik. Na listi 10 najimpresivnijih zlikovaca svijeta stripa našli su se likovi koji su nam kul kako zbog svojih moći, izgleda, snage te čiste zloće.

Superheroji iz stripa u uspješnom su svoj pohodu na filmska platna te popularne medije i ne čini se kako namjeravaju stati u bližoj budućnosti, o čemu smo na ovim stranicama pisali boktepita koliko puta. Koliko god kul nam bili poradi svojih moći, kostimića i dama koje uspješno zavode, prava istina je da njihova kvaliteta ponajviše ovisi upravo o kvaliteti zlikovaca s kojima se moraju suočiti – poznata je izreka kako je heroj dobar onoliko koliko je dobar njegov protivnik.
Na listi 10 najimpresivnijih zlikovaca svijeta stripa našli su se likovi koji su nam kul kako zbog svojih moći, izgleda, snage te čiste zloće, tako i zbog jedinstvenog odnosa s herojima te činjenice da bi svijet kojem pripadaju bez njih bio mnogo dosadniji.

Snowflame

Snowflame

Snowflame

DC Comics je 1989. godine imao serijal stripova po imenu New Guardians, a u jednom od njih pojavljuje se najbolji antagonist stripa ikad – frajer koji je postao superheroj prekomjernom upotrebom kokaina.
Konzumiranjem te skupe droge, ovaj manijak je dobivao nadljudsku snagu i brzinu, a što je više vukao, to je jači postajao. Također, imao je dovoljno kokaina u sebi da je samo dodirom mogao nadrogirati bilo koga. Teško da ide impresivnije od toga.

Venom

Venom

Venom

Stripovi o superherojima često se bave tematikom istraživanja junakova alter-ega, a kad govorimo o dobrom, starom Čovjeku – Pauku, ne možemo ne spomenuti Venoma.
Ovaj antagonist izuzetno zanimljivog dizajna s posebno seksipilnim zubićima te dugačkim, slinavim jezikom, nastao je kada se izvanzemaljski simbiont, koji je nakratko bio Spider-Manov kostim, spojio s Eddiejem Brockom, novinarom koji jako mrzi spomenutog superheroja. Venom je poput zle, strašljive i iskrivljene zrcalne verzije Spider-Mana, ima iste moći kao i ovaj, a zna sve o njegovom tajnom identitetu, poradi čega mu uspijeva nauditi na najopasnije načine.

Red Skull

Red Skull

Red Skull

Pod imenom Red Skull djelovala su tri Marvelova lika, sva tri su veliki neprijatelji Kapetana Amerike te SAD-a općenito, prva dva su nacisti, a treći je sovjetski agent. Onaj u sredini, Johann Schmidt je zapravo faca na koju se najčešće misli pod ovim imenom: tip s okrutnim djetinjstvom kojeg je unovačio sam Adolf Hitler i koji je s vremenom postao njegova desna ruka.
Red Skull je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio izuzetno uspješan u razvaljivanju Europe, poradi čega su Ameri bili primorani odgovoriti svojim ekvivalentom – Captain Americom. Nakon niza neuspješnih pokušaja, naš zlikovac ipak je uspio nadmudriti svog najvećeg neprijatelja, Kapetana, te prouzrokovati njegovo ubojstvo. Nije loše spomenuti kako je treći, sovjetski Red Skull, odgovoran za smrt Spider-Manovih roditelja.

Catwoman

Catwoman

Catwoman

Žena-mačka možda je predvidljiv i pomalo isforsiran lik na ovakvim listama, no bilo je neophodno imati barem jedan ženski lik na njoj, a smatramo kako zanimljivije dame u svijetu stripa nema – što smo već dokazali svstajući je na listu najseksipilnijih junakinja svijeta zabave i mašte.
Selina (originalna i najpoznatija Catwoman) je seksipilna, drska, odbija igrati po pravilima, a strane bira prema vlastitim interesima, koji su praktički jedino do čega joj je stalo. Najduži te najkompleksnije razvijen love/hate odnos s našim Bruceom Wayneom (i o tome smo već drobili u tekstu o Batmanovim damama) također je adut koji joj ide prilog – volimo tog tipa, što možemo. Nije klasični zlikovac, no čini se kako je DC-u ipak simpatičnije držati je na mračnoj strani moralne linije.

Doomsday

Doomsday

Doomsday

Klonirate novorođenče pa ga ubijete, opet ga klonirate, pa ga ubijete, pa ga… Tako nekako je nastao Doomsday, u, čini se, izuzetno zabavnom procesu čiji je cilj bio da jednostavno postane imun na smrt i destrukciju.
Upravo taj lik je uspio u onome što su mnogi zlikovci prije njega bezuspješno pokušavali mali milijun puta – ubiti Supermana. Ne, ozbiljno, frajer je ubio Supermana. Koliko god mu se prigovara da nakon tog podviga nije napravio ništa kul, tip je, čim smo ga prvi put upoznali, razvalio ćeliju u kojoj je bio zatvoren, poklao i uništio pola grada, s jednom zavezanom rukom pobio cijeli Justice League, a na kraju riješio i jednog te jedinog Super-Čovjeka. Nama sasvim dovoljno.

Green Goblin

Green Goblin

Green Goblin

Venom je možda najkul neprijatelj Čovjeka-Pauka, no njegov najveći i najzajebaniji protivnik dosta je jasan. Norman Osborn ime je prvog i najbitnijeg Green Goblina, a riječ je o poludjelom milijarderu koji nema nikakvih kočnica u namjeri da obezglavi junaka s paukovom mrežom.
Eksperimentalni serum povećao mu je snagu, brzinu i reflekse, no oduzeo psihičku stabilnost te razum. Frajer si je napravio i finu letjelicu, baca opake bombe u obliku izrezbarenih bundeva, omamljuje plinovima i zlokobno se smije pritom. Ništa bez zlokobnog smijeha, znate kako je. Ubio je Peterovu prvu ljubav – Gwen Stacy, pokušao je isto učiniti s Mary-Jane, oteo je i tetku May, a u Ultimate Universe serijalu na kraju je uspio i u ultimativnom cilju – ubijanju Petera Parkera. Rekli smo vam da je zajeban tip.

Loki

Loki

Loki

Loki je Asgardski bog podvala, ludila te zla, a baziran je na istoimenom liku iz skandinavske mitologije. Posvojeni Thorov brat ujedno je njegov najveći i najopasniji neprijatelj, a upravo njegova djela izazvala su okupljanje Avengersa, simpatične ekipe superheroja koju smo nedavno imali prilike gledati i na kino platnima.
Frajer ima nadljusku snagu, jedan je od najmoćnijih čarobnjaka Asgarda, imun je na ozljede i metke, a u slobodno vrijeme si magijom prišiva otkinutu glavu. Dosta je vješt i u mijenjanju oblika, osim životinja, lako preuzme i oblike drugih junaka, poput Thora ili Kapetana Amerike. Razvio je i metodu varanja smrti. Muy simpatico hombre.

Thanos

Thanos

Thanos

Intergalaktički titan koji posjeduje narukvicu s neograničenom moći i koristi je kako bi pobio sve u svemiru i na taj način osvojio simpatije gospođice Smrti, u koju je zaljubljen. Ako to nije kul, ne znamo što je.
Još tijekom mlađih godina Thanos je nuklearnim oružjima napao svoj matični planet, čime je ubio tisuće nedužnih, uključujući svoju majku. Posjeduje nadljudsku snagu, izdržljivost, brzinu te inteligenciju, sposoban je igrati se s telekinezom i telepatijom, a tehnologija koju je razvio dosta uvjerljivo nadmašuje ljudsku. Također je porazio Galacticusa, zlikovca za kojeg znamo da nije mačji kašalj.

Doctor Doom

Doctor Doom

Doctor Doom

Victor Von Doom briljantni je znanstvenik koji je s vremenom postao izuzetno ogorčen zbog svojih ožiljaka na licu te ljubomore na Reeda Richardsa iz Fantastic Foura, koji mu je jednom bio kolega.
Ovaj genije opsjednut je moći, a u malom prstu ima robotiku, kibernetiku, genetiku, razvijanje oružja, biokemiju te putovanje vremenom. Iako su mu najveći neprijatelji od početka momci i djevojka iz Fantastične Četvorke (čija priča je najzanimljivija upravo kad im je on suprostavljen), Doom se dosta često borio i sa Spider-Manom, Doctor Strangeom, Avengersima, X-Men ekipom, Iron Manom te Silver Surferom.
Bez dvojbe je riječ o jednom od najimpresivnijih Marvelovih zlikovaca, a u prilog njegovoj kulnosti definitivno ide činjenica kako je poslužio kao jedna od inspiracija za lik Darth Vadera. Tim podatkom se ne može svatko pohvaliti.

Joker

Joker

Joker

Budimo realni, u nijednom trenutku nije bilo upitno da će se ovaj divan čovjek, vražja ikona među antagonistima stripa, naći na ovoj listi. Joker je tip lika koji lako ukrade svjetla pozornice protagonistima, a usudili bismo se, unatoč činjenici da neizmjerno volimo Šišmiša, reći da zna biti zanimljiviji čak i od njega.
Tijekom godina u stripovima se pojavljivao u nekoliko varijacija, od nasilnog psihopata do šašavog prevaranta i lopova, a najčešća priča o karakterističnom izgledu glasi da je upao u bačvu kemijskog otpada, koja je izbjelila njegovu kožu te učinila njegovu kosu zelenom i usne jarko crvenima. Duga, romantična veza Klauna princa kriminala i Viteza tame zapravo savršeno odgovara konceptu yina i yanga, totalnih suprotnosti koje se isprepleću i ne mogu jedno bez drugog.

TAGOVIbatman Catwoman doctor doom joker spiderman strip

Komentiraj