Zabava

Aside Banners

Zovem se Earl – Humoristična redneck avantura

Hrvati napokon mogu pratiti izvanredan američki sitcom o rednecku Earlu koji je odlučio ispraviti sva svoja nedjela iz prošlosti i na taj se način riješiti loše karme.

Piše , Objavljeno

Za one koji još nisu imali vremena baciti oko na serijal, ukratko. Radnja prati Earla Hickeya, lopova koji osvoji 100 tisuća dolara, doživi nesreću, izgubi dobitak, završi u bolnici gdje otkrije značenje riječi “karma�, zatim sastavlja popis od 259 (do treće sezone ima ih 273 – a kompletan popis možete pronaći na internetu) loših djela koje je učinio i odluči ih ispravljati iz epizode u epizodu.

Greg Garcia, producent i scenarist (između ostalog radio je i na Family Guyu) tvorac je ovog čuda čija je prva epizoda imala preko 15 milijuna gledatelja, a do treće epizode, postala i najgledanija u jesenskoj šemi 2005. Iako je Garcia radio na mnogim projektima, po ovom je najpoznatiji dijelom i zbog toga što je uposlio izrazito talentiranog Jasona Leea koji prije Earla nije radio na televiziji. Omiljeni glumac Kevina Smitha (pojavljuje se u gotovo svim njegovim filmovima) isprva je ulogu odbio, ali na našu sreću u konačnici je prihvatio i utjelovio jednog od najupečatljivijih likova u karijeri.

Ethan suplee

Ethan suplee

Od glavnih glumaca pojavljuje se i Ethan Suplee kao Earlov retardirani brat Randy i Eddie Steeples kao Darnell Turner, čovjek koji je povalio Earlovu bivšu ženu i s njom ostao u braku usprkos tome što je odličan Earlov prijatelj. No, ono što nas najviše zanima vezano za glumačku postavu jesu dvije odlične ribe koje možemo ubaciti u svoje mokre snove.

To su Jaime Pressley u ulozi Earlove bivše (Joy Turner) i Nadine Velazquez kao sobarica Catalina Aruca. Ako nam ne vjerujete, pogledajte fotografije i recite nam da se ne radi o odličnom materijalu za “omiljeni muški sport�.

Kratki filmić sa najboljim “zajebima�

No, neki nisu oduševljeni pričom o dobrnamjernom seljačiću i tvrde kako se radi o prikrivenoj propagandi scijentologa koji “drmaju� Hollywoodom. Temelje za svoju kritiku pronalaze u činjenici da su Jason Lee, Ethan Suplee i Greg Garcia redom zagriženi scijentolozi. Mi neopterećeni teorijama zavjere zanemarujemo scijentološku crtu i koncentriramo se na onu “kevinsmitovsku�.

Budući da su Lee i Suplee glumci koji su se pojavljivali u kultnim filmovima Kevina Smitha (Štakori iz shopping centra, Trgovci i Loveći Amy), nemoguće je ne primijetiti ogroman broj referenci na Smithov opus, ali cijeli niz odličnih easter-eggova koje su autori ubacili u serijal ne mogu ostati nespomenuti. Primjerice, kada je serija prebačena na HD standard, autori su ubacili eggove koji su vidljivi samo u 16:9 formatu pa možemo vidjeti Supleea kako u jednoj sceni (epizoda 11 prve sezone) u rukama drži natpis “HD Rocks!� (u slobodnom prijevodu �HD je Idesh!�) što nije vidljivo ako epizodu gledamo u 4:3 formatu.

Od devetog mjeseca Ameri mogu pratiti treću sezonu serijala, a i mi smo pregledali nove epizode i tvrdimo kako se humor nije znatno promijenio iako je koncept pomalo izmijenjen jer Earl završava u zatvoru koji mu znatno otežava križanje loših djela.

Prva sezona se prikazuje od ponedjeljka do petka u 17:35 na drugom programu HTV-a.

TAGOVIgreg garcia jaime pressley jason lee nadine velazquez serija zovem se earl

Komentiraj