Mix

1-2-3 metoda motiviranosti: Ovo je najbolja metoda s kojom ćete produktivno započeti radni dan, tvrde psiholozi

Produktivnost na poslu
Produktivnost na poslu Foto: Canva
Količina obveza i zadataka koje morate obaviti u nadolazećem danu čini vas tjeskobnima, a zbog te tjeskobe teško vam se pokrenuti? Ne očajavajte, 1-2-3 metodom uspješno ćete započeti dan, a vaš obveze rješavat ćete bez muke.

Ponekad je teško ostati motiviran, pogotovo ako svaki dan obavljate slične zadatke. U takvim trenutcima možete osjetiti gubitak energije i motiviranosti, ali evo što trebate promijeniti.

Prema novom istraživanju Sveučilišta Southwest Jiaotong, ključ za najproduktivnije dane leži u potpunom angažiranju vlastitih vrlina i snaga, prenosi Psychology Today.

Razbi rutinu, ali znaj svoju snagu!

No, bitno je ne osloniti se samo na vaše sposobnosti. „Pristup temeljen na vrlinama“ , odnosno temeljen na onome što smo naučili da funkcionira tijekom obavljanja određenih zadataka, u istraživanju radne učinkovitosti sugerira da konstantno korištenje istih sposobnosti može dovesti do ustaljenosti i „burnouta“, umjesto da potiče razvoj kreativnosti i inovaciju.

„Go with the Flow!“

Konstantno ponavljanje istih aktivnosti, na isti način, smanjit će vašu kreativnost i dovesti vas do iscrpljenosti. Stoga, znanstvenici predlažu da svoje snage usmjerite prema aktivnostima koje vas emocionalno i intelektualno ispunjavaju, a tijekom obavljanja ponavljajućih zadataka najvažnije je razbiti monotoniju. Tako doći ćete do stanja koje nazivaju „flow“, to je period obavljanja zadataka u kojemu su ljudi gotovo nesvjesni okoline jer su potpuno posvećeni svom radu.

Zahvalnost prema organizaciji (GTO)

Dodatno, osjećaj zahvalnosti može spriječiti monotoniju. Što više cijenite ljude za koje radite, to je vjerojatnije da ćete pronaći vrijednost u svakodnevnim zadacima.

Kako bi testirali svoj model 1-2-3, koje je kombinacija zahvalnosti prema organizaciji (GTO), korištenja snaga i postizanja „flow“ stanja, znanstveni tim angažirao je radnike vodeće kineske građevinske tvrtke, fokusirane na razvoj inovativnih i održivih proizvoda. Radnici su poticali kreativnost, a tvrtka je aktivno tražila doprinos zaposlenika u stvaranju inovativnih i održivih ideja.

Čak 204 ispitanika, radnika prosječne dobi od 28 godina, svakodnevno je ocjenjivalo četiri aspekta radnog dana: dnevni „flow“, inovativno ponašanje („Danas sam istraživao nove radne metode i tehnike kako bi obavio svoje radne zadatke“), korištenje vrlina („Danas sam obavio zadatke koji su odgovarali mojim vrlinama“) i dnevnu zahvalnost prema rukovodećima („Danas sam zahvalan svojoj kompaniji jer…“).

Sukladno predviđanjima, dani kada su radnici postigli „flow“ i zahvalnost prema organizaciji, bili su kreativniji, inovativniji i produktivniji.

Ovi rezultati podržani su i od strane drugih psihologa i znanstvenika, sugerirajući da potpuno uranjanje u posao, tj. „flow“, generira pozitivan pristup prema radnom mjestu i dnevnim zadacima.