Mix

Neočekivani lijek pomaže u borbi s blagdanskim stresom, tvrde psiholozi

Dobra djela tijekom blagdana
Dobra djela tijekom blagdana Foto: Canva
Od emocionalne iscrpljenosti koja je rezultat čestih obiteljskih i drugih okupljanja, praznih novčanika, konstantnih interakcija i visokih očekivanja okoline, svi ovi elementi blagdansko doba mogu učiniti jako stresnim.

Božićno ludilo posebno je izraženo u našoj regiji, poznatoj po rigoroznim pripremama za Božić i Novu Godinu koje često rezultiraju dužim razdobljima intenzivnog stresa. No, isto tako, stres tijekom blagdana rasprostranjen je i među stanovnicima drugih regija i država.

Prema anketi Američkog psihološkog društva iz 2023. godine, otprilike 41% odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama izjavilo je da se osjeća posebno tjeskobno tijekom božićnog razdoblja, u usporedbi s drugim dijelovima godine.

Prekomjerna potrošnja, proces pronalaženja savršenog poklona, osjećaj usamljenosti, višak obaveza i potrebu da sve bude savršeno tijekom blagdana izdvojeni su kao najčešći izvori stresa tu ovom razdoblju.

Psihologinja Erin Leyba, stručnjak je u području anksioznosti, društvenih odnosa, žalovanja i gubitka te napominje da postoji iznenađujuć lijek koji, prema mnogim znanstvenim istraživanjima, smanjuje razine stresa. Taj lijek je ljubaznost i dobrota, tj. dobra djela ili male geste dobrote, koje činimo za druge, prenosi Psychology Today.

„Istraživanja su potvrdila da sudjelovanje u dobrim djelima potiče društvenu povezanost, što je prediktor blagostanja i oporavka od anksioznosti i depresije. Cregg i Cheavens (2022) otkrili su da izvođenje dobrih djela ima čak veće prednosti za dobrobit od uspostavljenih tehnika kognitivno-bihevioralne terapije“, tvrdi Leyba.

Naravno, ovo nije jedini element s pomoću kojeg ćete smanjiti razinu stresa ili tjeskobe tijekom blagdana. Terapija, briga o sebi, uzimanje pauza i uživanje u trenutcima mira i sreće definitivno će vam, uz dobra djela, pomoći da uživate u ovom periodu.

Ako ne možete novčano pomoći drugima, dobro djelo je i svaka mala gesta ljubavi koja pokazuje da vam je stalo. Dakle, nema izgovora! Pomozite nekome tijekom ovih blagdana, pokažite da vam je stalo, jer na kraju, ta ljubaznost neće samo pomoći drugima, već i vama samima.