Mix

7 legendarnih automobila iz sedamdesetih koji su i danas utjecajni i relevantni

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Boris Trogrančić
\\folder\galerija Galerija +0 Festival svjetla u Sarajevu - 4 Galerija
Ah te lude sedamdesete. Puno se toga promijenilo u tom desetljeću, ali auto-industrija se toliko proširila da su neki modeli postavili temelje za budućnost, a neki brandovi su napokon postali relevantni na globalnoj razini. Ubacili smo automobile koji su bili relevantni za većinu svijeta – što će reći da smo preskočili neke američke klasike kao što su Ford Pinto i Chevrolet Camaro koji se uglavnom spominju u ovakvim člancima. E, ne i kod nas.

Želiš brzo pregledati ovu listu s pripadajućim fotkama? Vrijeme je novac, evo galerija.

Izvor fotografija: Shutterstock

Ferrari 308 GTB/GTS

Ferrari se odlučio igrati s nasljeđem, ubacili su u ovu pilu V8 motor umjesto V12-ice i isplatilo im se. Tom Selleck je u Magnumu proslavio ovaj model, pojavljivanje u popkulturnim sadržajima je postalo gotovo jednako važno kao i trkačka povijest ove talijanske kuće propetog konja.

Honda Accord

Iako u redakciji više volimo Mazde, mora se priznati važnost Honde Accord na globalnom tržištu. Mali hatchback je promijenio doživljaj malenih automobila, a Ameri i Europljani su napokon počeli doživljavati japanske automobile kao legitiman izbor pri kupnji automobila.

Range Rover

Range Rover se pojavio u sedamdesetima, dizajn mu je vječan, izvući će te u off-road situacijama, a možda najvažnije od svega – ova kategorija vozila je prestala biti isključivo za seoska imanja i lov te je polako prerasla i u sasvim legitimno gradsko vozilo, čak i za ljude koji nikad nisu primirisali selu. Današnji Range Roveri su simbol luksuza, a sve zahvaljujući ovom prvom.

Mercedes R107

Definicija roadstera u sedamdesetima. V8 motor i luksuz na sve strane. Drvo, koža, sreća… Trajao je čak dva desetljeća, u osamdesetima je također odigrao relevantnu ulogu, ali je dijete sedamdesetih.

Porsche 930 Turbo

Kažu da je 930 bio prvi 911 Turbo automobil. Ikonički izgled, poboljšanja voznih karakteristika, povećanje snage – a uveo je i prepoznatljivi spoiler nazvan “kitov rep” u ponudu Porscheovih trkača.

Volkswagen Golf

A što reći o Golfu, a da nije već rečeno? Buba je prepoznatljivija, ali Golf je definirao Volkswagen i već više od pedeset godina čini osnovu ponude njemačkog proizvođača. Svaka čast i manjim i većim Volkswagenovim vozilima, ali Golf je legenda auto-industrije. Ako želiš dobar automobil za svakodnevnu vožnju, bolje od Golfa nećeš naći. Osim možda GTI verziju koja je još malo zabavnija za vožnju.

Mercedes Benz G klasa

G-klasa je za Mercedes napravila čuda – gotovo vojno vozilo je postalo san mnogih ljudi koji žive u gradovima. Probaj danas pronaći neku od ovih beba iz sedamdesetih, dobro očuvan primjerak bi te mogao poprilično koštati.

Pročitaj (i pogledaj) još >>> 7 najružnijih automobila svih vremena