Mix

Elon Musk objavio: Prvi Neuralink čip uspješno je implantiran u ljudski mozak

Neuralink
Neuralink Foto: Shutterstock/JRdes
Elon Musk, poznati tehnološki mogul i poduzetnik, ponovno je šokirao javnost tvrdnjom da je prvi Neuralink čip uspješno ugrađen u ljudski mozak.

Ovaj potez, predstavljen kao tehnološko otkriće, mogao bi značajno utjecati na područje neurotehnologije te u potpunosti promijeniti način na koji čovjek koristi tehnološke uređaje poput računala, mobitela, televizije i dr.

Tvrtku Neuralink, Musk je osnovao 2016. godine s ciljem istraživanja i razvoja inovativnih rješenja za povezivanje ljudskog mozga s računalima. Čip je osmišljen i proizveden kako bi pomogao pojedincima s „kompleksnim neurološkim stanjima“, prenosi BBC.com.

Prvom pacijentu već je implantiran čip, u sklopu kliničkih testova, poznatih kao PRIME Study.

Putem svog profila na platformi X, milijarder neprestano objavljuje informacije o napretku ove tehnologije pa je u nekoliko objave uputio svoje pratitelje u nova dostignuća tvrtke:

„Prvom čovjeku ugrađen je implantat Neuralinka i dobro se oporavlja.“

U ostalim objavama naglasio je svoje zadovoljstvo ovom fazom kliničkog ispitivanja.

Početni rezultati kliničkih testova su obećavajući, a sugeriraju uspješnu detekciju neuronskih impulsa, navodi Musk, što postavlja temelje za daljnja istraživanje ove kompanije i istraživačkog tima.

Objavio je planove da će inicijalni korisnici Neuralink čipa, nazvanog „Telepatija“ biti osobe s različitim stupnjevima tjelesnih ograničenja, ističući: „Inicijalni korisnici bit će oni pojedinci koji su izgubili mogućnost korištenja svojih udova.”

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Neuralinku provođenje kliničkih ispitivanja na ljudima, još u rujnu prošle godine.