Mix

Ne moraš ih se bojati! Kako se sprijateljiti s vranama i okrenuti ih protiv neprijatelja

Vrana
Vrana Foto: Unsplash
Novinar iz Lifehacker ekipe odlučio je sprijateljiti se s jatom vrana i okrenuti ih protiv svojih neprijatelja. Ukratko, to je najbolji članak 2022. godine i sigurni smo da će tako i ostati.

Ali zašto baš vrane?

One su inteligentne, samostalne životinje koje rješavaju probleme i međusobno komuniciraju. Osim toga, čini se da čak imaju rituale i nešto poput kulture, ali najvažnije od svega – vrane mogu prepoznati ljudska lica, objašnjava Stephen Johnson.

Tijekom svog pothvata susreo se s par situacija o kojima baš i ne razmišljamo svaki dan.

  • Je li legalno imati vranu za kućnog ljubimca?

Kratko i jasno – ne. Ako se planirate zbližiti s njima, možda bi bilo pametno sakriti ih.

  • Kako privući vrane?

Da bi imali svoju vojsku vrana, prvo ih morate okupiti. Odgovaraju im sigurna i tiha mjesta, poput dvorišta, a pogotovo onih u kojima nema pasa i mačaka.

Manja je vjerojatnost da će se gradske vrane, ili općenito vrane koje su navikle na ljude i žive u njihovoj blizini, preplašiti. Seoske vrane, kaže Johnson, daleko su sumnjičavije.

Vrane vole grmlje i drveće – mjesta za skrivanje i planiranje – tako da je idealno imati dvorište puno zelenila. Također, vole imati izvore vode, tako da bi kupka za ptice u kojoj mogu očistiti sebe i svoj plijen bila odličan potez za privlačenje ovih misterioznih bića.

  • Kako hraniti vrane?

S obzirom na to da ne osjete ‘srodstvo’, tj. povezanost, na prvu, nego više funkcioniraju transakcijski, dobar je potez – hraniti ih.

Vrane su svejedi i pojedu sve, od crva, preko ribe, do smeća. Nisu izbirljive, ali stručnjaci za internetske vrane preporučuju da ih hranite orasima, jajima, komadićima mesa ili hranom za pse i mačke.

Postavite hranu na mjesto na otvorenom koje se može vidjeti iz zraka, po mogućnosti s nečim sjajnim oko toga, a zatim ju ostavite na miru i maknite se. Za prijateljstvo s vranama potrebno je strpljenje, oprezne su životinje pa se neće približiti hrani ako vide čovjeka u blizini.

Ne gledajte ih u oči i nemojte se brzo kretati, samo vrebajte sa sigurne udaljenosti i pustite ih da se naviknu na vas i vaše dvorište.

  • Budite strpljivi i dosljedni

Vrane prepoznaju obrasce, a ako im budete ‘dostavljali’ hranu u isto doba dana, one će na kraju dodati vaše dvorište u svoju mentalnu mapu “mjesta s kojih dolazi hrana”.

Jednom kada se krenu redovito pojavljivati, možete se pokušati svaki dan minimalno približiti hrani. Ključno je ne prestrašiti ih.

Vrane imaju dugo pamćenje pa ako sve bude u redu, one koje privučete s vremenom povezivat će vas ​​s hranom i lijepim okolišem vašeg dvorišta – tu počinje zabava.

  • Vojska vrana

Ako sve prođe kako treba, vaše lice i ‘dobra’ djela proširit će se poput legende među lokalnim vranama pa će ih još sletjeti u vaše dvorište kako bi sudjelovale gozbi.

Njihov znak ljubavi bit će sjajne stvari koje će vam ostavljati kao danak – čepovi boca, metci, a nisu isključeni ni dijamanti, tko zna gdje one skitaju u slobodno vrijeme.

  • Vrane su zaštitnički nastrojene

Oni koji su se sprijateljili s lokalnim vranama svjedoče o njihovim osjećajima teritorijalnosti i zaštitničkoj nastrojenosti.

Reddit korisnica cranne je, primjerice, potražila pravni savjet zbog moguće odgovornosti nad njezinim osobnim jatom koje napada susjede. Objasnila je kako je uslijed prijateljskog razgovora sa susjedom, njezina susjeda morala napustiti cranneino dvorište jer su joj se vrane počele zalijetati i u glavu i nisu prestajale dok se nije maknula iz dvorišta.

Što se tog tiče, konsenzus među online stručnjacima za ptice bio je taj da su vrane vjerojatno čuvale svoje resurse i da bi ih se moglo razuvjeriti nuđenjem hrane ili nečeg sjajnog. Samo transakcionalno – nikako drugačije, očito.

  • Naučiti vrane da mrze vaše neprijatelje

Istraživanja o vranama ukazuju na to da one koriste svoju naprednu percepciju kako bi razlikovale dobre i loše ljude – dakle, opravdano vole jedne, a ne vole druge ljude – i razlikuju nas po našim licima.

Biolog John Marzluff i studenti sa Sveučilišta u Washingtonu 2006. su željeli vidjeti kako točno vrane koriste te informacije. Vođeni tom idejom, proveli su eksperiment u kojem su studenti nosili posebne maske i smetali nekim vranama tako što su ih vezali mrežom.

Nekoliko dana kasnije, studenti s raznim maskama prošetali su kampusom. Pritom, vrane su ignorirale sve maskirane ljude – osim onih koji su nosili maske poput ljudi koji su im ranije smetali.

Kad bi ugledale te ‘ometače’, odgovorile bi glasnim graktanjem i formiranjem male rulje. To vrištanje i prijetnje maskiranim pojedincima trajali su godinama.

Iako su loše ponašanje vidjele samo jednom, nisu ga ni zaboravile, ni oprostile. I to nije sve.

S vremenom se povećavao broj vrana koje su mrzile maske. Nekako su vrane jedna drugoj iskomunicirale prijetnju i adekvatan odgovor na nju. Tako se obrambeno ponašanje proširilo na vrane koje nisu ni bile uključene u izvorni traumatični događaj. Čak su i ptice koje se tada nisu ni rodile na kraju mrzile nositelja maske!

Dakle, da biste svojoj vojsci vrana pokazali njihovu metu – isprintajte njihovo lice, nalijepite na sebe, gnjavite ih i probajte im dići tlak. Reakcija će doći prirodno. Ako vam uspije, molim vas – javite se. Zanima nas i koji printer i koji papir ste koristili za maske svojih neprijatelja.

Dok vaši neprijatelji budu strahovali izaći iz kuće zato što ih terorizira vojska vrana i pritom ne budu imali nikakvo objašnjenje zašto se to događa, vi ćete zavaljeni u svojoj fotelji uživati u savršenom zločinu.