Mix

Pogledajte zašto generacija Z odbija prilike za posao iz snova

Posao iz snova
Posao iz snova Foto: Shutterstock/jamesteohart
Uz ekonomsku krizu, trenutno tržište nekretnina, zahtjeve poslodavaca i druge elemente koji utječu na odabir zaposlenja, mladima je neizmjerno teško pronaći posao iz snova.

Ako radite ono što volite najčešće žrtvujete određeni dio života.

Od malena želite raditi u nekom polju, ali taj posao vas ne plaća dovoljno da bi si priuštili sve što vam je potrebno kako bi bili zadovoljni, a kamoli sretni sa svojom životnom, stambenom ili financijskom situacijom? Možda ste i zainteresirani za polje u kojemu je jako teško pronaći posao ili u kojemu nema dovoljno privlačnih poslovnih prilika? Niste jedini.

Istraživanje provedeno od strane LADbible Group i The Prince’s Trust, otkriva da se generacija Z ne osjeća sposobnom za pronalaženje svojih poslova iz snova, a kao najveću prepreku (čak 36 posto ispitanika) navode nedostatak poslovnih prilika.

Osim manjka poslovnih prilika na njihove poslovne odluke znatno utječu i drugi aspekti, poput: novca, nedostatka samopouzdanja, nedostatka iskustva i povećanih troškova života.

Prema istraživanju, za generaciju Z, posao iz snova vas čini sretnim i ispunjenim (64 posto), u njemu uživate (60 posto) te pruža financijsku sigurnost (49 posto).

Unatoč tome, samo sedam posto ispitanika kaže da trenutno radi posao koji vole, tj „posao iz snova“.

60 posto mladih tvrdi da će posao birati po aspektu financijske sigurnosti, a taj posao najčešće nije onaj s kojim se žele baviti. Čak više od polovice isitanika (57 posto) kaže da su smanjili svoje dugoročne aspiracije u posljednje dvije godine.

Ovi podaci nisu iznenađujući za nekog tko je dio ove generacije. Troškovi konstantno rastu, a primanja za mnoge poslove nisu prikladna za siguran i sretan život.

Koliko god pričali da novac nije najbitniji ili uopće nije bitan aspekt življenja, teško je zanemariti činjenicu da on donosi životnu sigurnost pa nije čudno da mladi biraju sigurnosti ispred željene karijere.