Mix

Psihologinja otkrila “Ovaj obrambeni mehanizam dijeli vas od uspjeha i sreće!”

Psihološko izbjegavanje
Psihološko izbjegavanje Foto: Canva
Same nelagodne situacije nisu naš najgori neprijatelj, tvrdi psihologinja s Harvarda, Dr. Luana Marques, već način na koji se nosimo s njima.

Ako svoje negativne i neugodne osjećaje zakopavate duboko u sebi, umjesto da ih osjetite, mogli bi si ozbiljno naštetiti.

Ovu pojavu Marques još naziva i „psihološkim izbjegavanjem“, a odnosi se na svaku reakciju na percipiranu prijetnju koja nam može pomoći trenutnim emocionalnim olakšanjem, ali s dugoročnim negativnim posljedicama.

Jednostavno rečeno, izbjegavanje nam omogućava brzo, ali privremeno olakšanje od nelagode. Što nije korisno jer se s neugodnim osjećajima i situacijama moramo naučiti boriti, kako bi živjeli sretno i ispunjeno.

Pronalazite se u ovoj definiciji? Ne očajavajte! Osim što je Marques dala uvid u neke pokazatelje da koristite ovu taktiku, podijelila je i nekoliko savjeta o tome kako se bolje nositi s intenzivnim emocijama ili situacijama, prenosi cnbc.com.

„Prvi korak je da zastanete, zatim pristupite svojoj nelagodi, umjesto da je pokušate eliminirati. Ako, na primjer, od svog liječnika dobijete zabrinjavajuću prognozu i imate naviku provoditi sate tražeći alternativna objašnjenja na internetu, pokušajte provesti minutu ili dvije sjedeći sa svojom nelagodom. Nekoliko puta duboko udahnite i pokušajte imenovati osjete u svom tijelu. Problem bi mogao još uvijek biti prisutan, ali ćete imati bistriju glavu da se s njim nosite.“

Iako se s neugodnim situacijama i osjećajima treba naučiti nositi i na neki način ih prihvatiti, to ne znači da, kada se suočavamo s njima, trebamo biti pasivni.

Ako ste zapeli na poslu ili u odnosu koji vam ne odgovara i zbog kojega se prečesto osjećate loše i to je oblik psihološkog izbjegavanja jer pokušavate sami sebe uvjeriti da vam „nije toliko loše“ i ne suočavate se sa realnošću da možda trenutno niste zadovoljni.

Najvažnije je shvatiti što vas čini sretnim i zadovoljnim te prihvatiti da ne možemo uvijek očekivati da će naši problemi nestati sami od sebe.