Mix

TRANSFORMERI? Danas su svi mobiteli isti, nekoć su bili prepoznatljivi

Nokia mobiteli
Nokia mobiteli Youtube Screenshot
\\folder\galerija Galerija Nokia mobiteli Nokia mobiteli Foto: Youtube Screenshot Kediri Kediri Foto: Folder.hr Zurich Zurich Foto: Folder.hr +7 Istanbul Galerija
Današnji mobiteli, tj. pametni mobiteli, izgledaju manje-više isto – teško je uzbuditi se ili uznemiriti na njihove određene fizičke osobine jer su uglavnom već viđene, što je dijagonalno suprotno slici mobitela ranih 2000-ih kada je njihova osobnost bila većinski sadržana baš u njihovoj vanjštini.

Evo nekih modela koji su značili određeni prestiž u razredu ili izazivali zanimaciju kolega na poslu, a koje danas pamtimo kao neku vrstu egzotičnih ljubimaca.

Je li bilo potrebe za takvim “vratolomijama” i zbunjujućim dizajnima teško je reći, ali sigurno je da su nam uljepšali jedno četiri do pet godina života – taman prije nego što ih je krenuo mesti smartphone.

Ako ništa drugo, barem se danas ne moramo zapitati nad time “na koju stranu otvoriti mobitel”.

U nastavku ćete primijetiti da je Nokia definitivno bila kraljica kreative kada su ovakve stvari u pitanju.

Sjećaš li se kojeg od sljedećih sedam modela?

Nokia 6810 (2004)

Doslovno transformer od mobitela jer se razvlačenjem iz prvotnog stanja mijenjala u dugačku tipkovnicu. Moglo ju se komplet rotirati pod 90 stupnjeva. Glavna joj je namjera, kao što vidimo, bilo olakšati slanje poruka ili mejlova, kaže BLACKSTERTECHNOLOGY.

Nokia 6810

Photo by: BLACKSTERTECHNOLOGY

Nokia 6810

Photo by: BLACKSTERTECHNOLOGY

Nokia 7280 (2005)

Ovaj vanzemaljac na prvu izgleda kao futuristički komad opreme koji bi pripadao nekim likovima Star Treka ili Dr. Whou, ali njegov dizajn trebao je privući modno osviještene, kaže Pocket-lint uvrstivši ga na svoju listu mobitela za koje “nećete priznati da ste ih imali”.

Njezin je ekran služio i kao ogledalo, a na sebi je imala i različite tkanine. Najzanimljivije od svega možda je to što njezina tipkovina nije imala označene brojeve. Više modni izričaj nego koristan i praktičan uređaj.

Nokia 7280

Photo by: BLACKSTERTECHNOLOGY

Nokia N93 (2006)

Ako ste 2006. htjeli dobar video – ovo je bio mobitel za vas. Imao je 2,4-inčni QVGA zaslon od 262k u boji, kameru od 3,2 megapiksela s Carl Zeiss optikom i mogućnost snimanja pri 30 sličica u sekundi, ističe Pocket-lint. Razvijanjem mogućnosti fotografije i snimanja ovaj je uređaj bio na dobrom tragu prema novijim mobitelima kod kojih će zahtjevi za kvalitetnijom video-opremom biti sve veći i veći.

Da ne spominjemo – osim što je bila flip mobitel, ovisno o tome za što ju želite koristiti, mogli ste mijenjati njezin položaj. Fascinantno.

Nokia N93

Photo by: BLACKSTERTECHNOLOGY

Nokia 3250 (2005)

Inspirirana rubikovom kockom? Zašto ne. Donji dio mobitela mogao se rotirati lijevo-desno, pri čemu je s prednje strane imao tipkovnicu, a sa zadnje gumbe za upravljanje glazbom i kameru, ističe BLACKSTERTECHNOLOGY.

Nokia 3250

Photo by: BLACKSTERTECHNOLOGY

Motorola V70 (2002)

Vrlo prepoznatljiva Motorola V70 u svoje je vrijeme također bila modni istup više nego standardni model mobitela, piše Pocket-lint. Imala je okretnu kružnu jednobojnu ploču s tipkovnicom s neonskim pozadinskim osvjetljenjem i izmjenjivim okvirima.

Također, imala je WAP preglednik, GPRS mogućnosti, način rada s vibracijom i glasovno biranje. Nije loše za 2002.

Motorola V70

Photo by: Mobile Phone Museum

Motorola A920 (2003)

Opisivana kao najnapredniji 3G uređaj do tada “koji postavlja novi standard za mobilnu industriju”, navodi Mobile Phone Museum.

Bila je to kombinacija mobilnog telefona, video i foto-aparata, PDA-a, MP3 playera i mogućnosti igranja mobilnih igrica. Reklamiralo ju se kao video uređaj sa sadržajem koji uključuje nogometne golove Premiershipa i najnovije filmske isječke koji se mogu gledati na njezinom “velikom” 3-inčnom zaslonu sa 65.000 boja.

Motorola A290

Photo by: Mobile Phone Museum

Samsung Juke (2007)

Svojim je ljudima služio uglavnom za slušanje glazbe, i to u svom sklopljenom obliku. Kada bi ga se otvorilo, dobili bi pristup svim ostalim stavkama tog mobitela. Dobra izrada, kompaktnost i jednostavnost za korištenje bile su njegove vrline. Međutim, nije bio ni približno funkcionalan kao drugi mobiteli u to vrijeme – tako da je prolaznost učinila svoje, piše Pocket-lint.

Samsung Juke

Photo by: Mobile Phone Museum

Ako vam ovo nije bilo dovoljno nostalgije – provjerite galeriju u kojoj ćete pronaći neke od najpopularnijih modela mobitela. Prije nego su pametni telefoni preuzeli tržište.