Report

Znanstvenici su stvorili uređaj koji vam omogućuje reprodukciju vaših snova

čovjek koji drži staklenku kao da u nju stavlja zvijezde s neba
čovjek koji drži staklenku kao da u nju stavlja zvijezde s neba Foto: unsplash.com
Znanstvenici su otkrili način reprodukcije snova. Ovo je možda loša vijest ako sanjate noćne more, ali nije ni to nužno loše. Naime, strašni snovi mogu poslužiti kao radnja nekog horor filma, koji su izrazito popularni u ovo doba godine. Stoga ovaj stroj ima i marketinšku korist, a oni koji sanjaju o vilama i jednorozima, sigurno će rado pogledati što su sanjali.

Tim znanstvenika, kako nam prenosi UNILad, iz ATR Computational Neuroscience Laboratories u Kyotu, Japan, koristio je modificirani stroj za magnetsku rezonancu (MRI), kao i stroj za elektroencefalogram (EEG), kako bi dublje proučili ljudske snove.

Studija se sastojala od tri sudionika, a znanstvenici su pomoću MRI skenera, pratili njihovu moždanu aktivnost tijekom spavanja, u nekoliko navrata od 3 sata kroz 10 dana. Sudionici su imali EEG stroj priključen na svoje tjeme putem elektroda za hvatanje sićušnih električnih signala koji se odvijaju u mozgu, a MRI stroj je bio uređen za pružanje funkcionalnih MRI očitanja (fMRI), bilježeći promjene u protoku krvi snimanjem slika u različitim fazama spavanja sudionika.

čovjek koji drži staklenku kao da u nju stavlja zvijezde s neba zid s natpisom dream big Foto: unsplash.com

Tim znanstvenika usredotočio se na razdoblje spavanja u kojem su sudionici bili u prvoj fazi ne-REM faze sna, nekoliko minuta nakon što su zadrijemali, gdje se mogu pojaviti tzv. „brze, sporadične halucinacije“.

Sudionici su probuđeni nakon što su ušli u prvu fazu sna, ne-REM faza, i zamoljeni su da opišu što su vidjeli u svojim snovima, a proces je ponovljen oko 200 puta. Znanstvenici su procijenili koje su najčešće predmete sudionici vidjeli u svojim snovima, na primjer, osobu ili zgradu. Kasnije su sudionicima pokazali slike istih predmeta dok su još bili u MRI uređaju, ali ovaj put su bili budni.

Kako bi identificirali uzorak, tim je zatim usporedio rezultate skeniranja mozga sudionika sa spavanja i usporedili ih s onima kada su bili budni i gledali slike slika. Rezultati algoritma učenja naveli su znanstvenike da mogu oblikovati osnovne slike snova sudionika, koje su grupirali u video.

A kada su znanstvenici pitali sudionike kako su se odvijali njihovi snovi, njihova su se sjećanja prilično dobro poklapala s video predviđanjima koje je izradila UI.

Studija je otkrila da je algoritam bio u stanju predvidjeti što je sudionik vidio u svom snu u 60 posto slučajeva, ali je bio bolji u razlikovanju osobe i scene, nego u identificiranju specifičnih detalja scene, kao što je osoba na ulici ili u zgradi.