Film i TV

najdraži žanr

Aside Banners

NE POSTOJI NIŠTA BOLJE! Dobri filmovi ispod 90 minuta (dio drugi)

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Danas kao da svaki film traje minimalno dva sata, standard naginje prema 2 i pol, a sve češće dobijemo i trosatne epske filmove zbog kojih uvijek moramo plaćati ekstra dodatke na cijenu ulaznica u kinu.

Ali… Obožavamo filmove od sat i pol, nekadašnji standard. Taman je toliko stalo na VHS.

Već smo napisali “PRVI DIO” gdje te čeka još kratkih preporuka, a sada i ovdje nastavljamo.

Nećemo navoditi filmove iz ere VHS-a kao što su Lion King i ostali Disneyjevi projekti ili uopće filmovi iz devedesetih (kao što je nedavno opet pogledan Passenger 57 s Wesleyjem Snipesom), spomenut ćemo par nešto starijih filmova iz ere DVD-ova, ali nas najviše oduševljavaju novi filmovi koji se vrte oko brojke od 90 minuta.

Ono što nas najviše veseli je što nemamo osjećaj da su ti filmovi razvodnjeni, osjećamo da je sve u tim filmovima namjerno bez ikakvih fillera. I to je ono što nas veseli. Ne želimo ništa izbaciti, ne želimo ništa preskočiti, a opet film završi za 90 minuta i možeš normalno na spavanje.

The Guilty

Ovdje dobivaš dva filma za cijenu jednog.
Mainstream će uvijek prvo misliti na Netflixovu verziju s Jakeom Gyllenhaalom, ali je danski original bolji bar za jedno čitavo koplje. IMDb ocjene također govore svoje – Jake ima 6.3, a danska verzija 7.5. Oba zadovoljavaju kriterij da ne prelaze 90 minuta. Ako ne možeš podnijeti strane jezike koji nisu engleski, Netflixova verzija je idealan izbor za tebe, ali Danci su napravili fantastičan film, napetiji i bolji od američkog remakea.

What We Do In The Shadows

U prvom dijelu filmova ispod 90 minuta smo naveli Boy Taike Waititija, a sada imamo još jedan njegov film malenog budžeta i kratkog trajanja koji nas je potpuno osvojio. What We Do in the Shadows je film koji su zajedno režirali Waititi i Jemaine Clement (Flight of the Conchords) o četiri vampira koja žive zajedno. U suvremenom svijetu. Bizaran i zabavan, snimljen kao mockumentary, sigurni smo da će vas nasmijati.

Sully

New York će uvijek imati traume vezane uz padove zrakoplova, ali jedan od njih je bio znatno drukčiji. Kapetan Sulkenberger zvan Sully je nakon ulijetanja ptica u motore i otkazivanja oba motora uspješno sletio u njujoršku rijeku Hudson. Instantno je proglašen herojem, ali odbori preispituju je li se nešto moglo drukčije učiniti pa je i njegova uloga heroja dovedena u pitanje. Ovaj film s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi je režirao poznati patriot Clint Eastwood, a u pitanju je kvalitetan film koji dovodi u pitanje karakter svih uključenih u nesreću.

Boiling Point

Ovaj film je snimljen iz jednog pokušaja. Kad vidiš koliko toga se događa u popularnom restoranu i njegovoj kuhinji, kad skužiš koliko je pokretnih dijelova u samoj radnji – ovaj pothvat postaje još impresivniji. Kratak film o popularnom kuharu pred kojim je zahtjevna noć u njegovom restoranu se odigrava pred vašim očima poput pravog trilera, a kratko vrijeme trajanja djeluje još kraće zbog vrhunski režirane napetosti.

 

Cloverfield

Ah ta vremena kada su “found footage” filmovi bili ludilo. Nepoznato i ogromno čudovište napada New York, a prijatelji pokušavaju spasiti prijateljicu koja je zapela u svom stanu. Matt Reeves je kasnije režirao dva filma iz nove trilogije Planet Majmuna te novog Batmana – znaš da je majstor. Ovaj film nudi uzbuđenje, dobre likove i najvažnije od svega – ne traje tri sata već sat i pol.

Flipped

Sladak romantični film o prvoj ljubavi. Radnja filma je smještena u neka druga vremena, u davnu 1957. godinu. Bryce i Juli se znaju od malih nogu, a tijekom primarne radnje još uvijek imaju male noge jer su osmaši. Da, ovo je film o osmašima, a tagline je “Nikad ne zaboravljaš svoju prvu ljubav”. Slatko i kratko, zabavno, naivno i divno. Izvuci ovaj film za filmsku večer s boljom polovicom i osvojit ćeš ju još jednom.

Once

Once je moderni mjuzikl o uličnom sviraču i imigrantici koji se susreću u Dublinu, a u sudbonosnom tjednu kroz glazbu pričaju svoju ljubavnu priču. Ovo je prvi glazbeni film Johna Carneyja u neslužbenoj glazbenoj trilogiji (Begin Again i Sing Street – oba odlična, ali se nisu kvalificirala za ovaj članak jer traju nešto više od sat i četrdeset minuta). Vrhunski soundtrack i maleni, simpatični film snimljen za svega 150 tisuća dolara ima više duše nego suvremene romantične komedije znatno većeg budžeta.

Hot Rod

Ovo je prvi dugometražni film iza kojeg stoje The Lonely Island, grupa komedijaša koju predvodi Andy Samberg. Podcijenjena komedija iz 2007. godine koju je premalo ljudi pogledalo prati kaskadera (bar on voli govoriti za sebe da je kaskader) koji želi zaraditi poštovanje svog groznog očuha. Suludo, duhovito i s puno srca.

TAGOVIevergreen Filmovi filmovi ispod 90 minuta preporuke što gledati