Film i TV

Aside Banners

Pogledao sam Black Widow. Film o prvoj MCU superjunakinji koji je stigao par godina prekasno

Piše , Objavljeno

Izvor: Marvel Studios

Kad se Scarlett Johansson pojavila u Iron Manu 2 – bilo je jasno da nije samo asistentica kako su je u startu prikazali. Brzo se otkrilo tko je ona – Natasha Romanoff, Black Widow, vješta agentica i majstor borilačkih vještina – sa zaštitnim potezom u kojem te obgrli nogama i zabije te u pod. Nitko iz brazilske obitelji Gracie se ne bi posramio njezinih obaranja na pod. Kroz MCU nismo dobili dovoljno Black Widow da mi osobno bude stalo do njezinog lika. Čak mi je i zelena Gamora bila potpuniji lik od Natashe. Natasha mi je tek u Endgameu pokazala nešto više emocija i osobnosti, ali je to završilo onako kako je završilo. Čak ni u Winter Soldieru se ne mogu sjetiti nijednog njezinog krucijalno momenta iako je glavni sporedni lik (weird formulacija, znam, pusti me).

Film je najavljivan dugo vremena, trebao se naći u kinima još prošle godine, ali je pandemija poremetila sve pa tako i premijeru ovog filma. David Harbour kao Red Guardian, Rachel Weisz i Florence Pugh kao dio Natashine obitelji ruskih sleeper agenata u Americi u osamdesetima?

Zvučalo je obećavajuće, ali je ostala činjenica da je ovo nekakav mid-quel, strpan usred MCU timelinea negdje nakon Civil Wara. Zaslužila je Black Widow svoj film puno ranije.

Od spoilanja ništa – osim ako baš ne želiš ništa znati o filmu, onda ugasi tab, ali već si tu pa valjda znači da ne izbjegavaš aktivno sve o filmu.

Nakon Civil Wara, neki Avengersi su uhićeni, neki su u bijegu, Natasha isto tako. Pokušava preživjeti tako što se skriva po sjeveru planeta i vozi Ladu Nivu, a od friendzoneanog švercera nabavlja sve što joj treba. Želi pronaći čovjeka koji joj je uništio život, njoj i brojnim drugim djevojkama koje su pretvorene u suvremene ratnice nazvane Udovice. Mora okupiti svoju “obitelj” kako bi to mogla postići.

Nisam bio sretan ovim filmom. Najavljivan je kao Captain America: The Winter Soldier, tajni agenti na sve strane, svijet špijunaže, ali je znatno slabije ostvarenje – za moj ukus. Imao sam osjećaj da Natasha nije aktivni pokretač radnje već da se pokušava snaći u gomili događaja koji ju zahvaćaju. Tek nakon pola sata filma, možda i duže, polako počinjem shvaćati što se događa.

Scenarij? Izbor nekih ključnih trenutaka u radnji me ubio. Ljutio sam se na neka objašnjenja radnje. Što se zlikovaca tiče – zašto Black Widow nema dobrog, artikuliranog i jakog zlikovca? Čak su Taskmasteru promijenili origin priču i malo je reći da su hardcore fanovi Marvela povrijeđeni gotovo jednako kao kad je Iron Man 3 okaljao Mandarinov lik.

Najbolji dio filma je bez premca Florence Pugh kao Natashina “sestra” Yelena pa mi je neizmjerno drago da ćemo ju vidjeti kako nastavlja svoju ulogu u MCU-u.

Jedna od zabavnijih scena u MCU-u je plod izmjene između Pugh i Johansson gdje Pughova ismijava njezine poze – znat ćeš kad uhvatiš. Film nas je pripremio za zamjenu Johansson s Pugh, kao da se teren predugo pripremao tijekom filma za tu MCU budućnost.

Film se igra s idejom Udovica, izgubljenih djevojaka kojima svijet špijunaže daje svrhu, ali kroz obuku prolaze neke uistinu grozne stvari – pa se može spomenuti da se Marvel igra i idejama feminizma. Da je ovo 2014. ili 2015. godina, ovo bi bilo ogromno. Nešto kao s Lokijem danas – radnja se događa nekoliko godina unatrag, ali je Loki napredan jer je fluidan – i muško i žensko i aligator. Nedovoljno hrabro, Marvele, a čak na trenutke površno i jeftino.

Na samom kraju u post-credit sceni Marvel pronalazi još jedan način kako da ljudima gurnu Disney+ pod nos.

Ocjena? A ono… 6 od 10. Ima svojih trenutaka, casting je vrhunski odrađen, ali scenarij je malo… tanak. Nedovoljno za išta više od šestice. Film je ubrao pristojnu količinu novca na kino-blagajnama, Marvel/Disney mašinerija ne planira tako skoro stati.

TAGOVIBlack Widow disney marvel mcu recenzija recenzije filmova superjunački filmovi