Ipak se treba pošteno naspavati

Stiglo je novo zdravstveno upozorenje za ljude koji ne spavaju najmanje sedam sati noću, a vrijedi ga poslušati

Spavanje i budilica
Spavanje i budilica Foto: Canva
Odmor je izrazito važan, a tako i pravilno spavanje!

Onaj mit o spavanju osam ili sedam sati dnevno često se zanemaruje. Svi smo svjesni kako je odmor važan i da trebamo našem tijelu osigurati dovoljno sna, no teško je živjeti modernim životom i pridržavati se rasporeda.

Ipak, stvari bi se mogle promijeniti jer struka upozorava ljude koji spavaju manje sedam sati svake noći. Naime takva bi vas praksa mogla koštati života jer osobo koje ne spavaju sedam sati svake noći imaju sedam posto veći rizik od visokog krvnog tlaka. Taj postotak također raste s padom broja odspavanih sati, a spavate li 5 sati ili manje taj se postotak penje na jedanaest posto.

Ovo su preliminarni nalazi prikazani na godišnjoj znanstvenoj sjednici Američkog koledža kardiologije. Kaveh Hosseini, asistent profesora kardiologije u Teheranskom centru za srce, raspravljao je o nalazima studije da su žene izložene većem riziku od muškaraca, prenosi nam LADBible.

\\folder\vezani_članak mačka i pas zamotani u posteljinu za spavanje Report Zašto biste trebali svake noći ići spavati u isto vrijeme? Odgovor leži u pravilnoj rutini


Rekao je "Čini se da je premalo sna rizičnije kod žena. Razlika je statistički značajna, iako nismo sigurni da je klinički značajna i treba je dalje proučavati. Ono što vidimo je da nedostatak dobrih obrazaca spavanja može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, za koji znamo da može postaviti temelje za bolesti srca i moždani udar.".

Kako bi prikupili te informacije, istraživači su proučavali više od milijun ljudi iz šest različitih zemalja koji nisu imali visoki krvni tlak kad su ispitivanja počela. Ispitanike su u prosjeku pratili po pet godina, a studija je prilagođena njihovom riziku od srčanih bolesti, spolu, obrazovanju, pušačkom statusu i težini. Tako su uspjeli otkriti da je nedostatak sna u korelaciji s višim krvnim tlakom.

\\folder\vezani_članak žena nemirno leži u krevetu s neočalama u ruci a pokrivena jastukom preko lica i slika praznog razbacanog kreveta Mix Vojnička metoda kojom možete lakše zaspati! Funkcionira kod 96%, a može vas uspavati za samo dvije minute

Imate li problema sa spavanjem, istraživači studije smatraju da biste trebali otići liječniku i razgovarati o tome što bi se moglo učiniti. Međutim, profesor Hosseini je rekao da je potrebno više istraživanja o vezi između sna i vrlo nezdravih stanja kao što je visoki krvni tlak.
Njegov savjet ljudima koji žele maksimalno iskoristiti svoje vrijeme da spavaju 'sedam do osam sati' noću iako je to lakše reći nego učiniti.