Ovako do smirenja

Nova studija pokazuje koji je način najbolji za upravljanje bijesom

Bijesan i ljutit muškarac
Bijesan i ljutit muškarac Foto: Canva
Ova je metoda smirivanje najučinkovitija, a na vama je da ju isprobate

Nakon frustrirajućeg dana na poslu ili svađe s vama dragom osobom, nazvati prijatelja da se požalite može se činiti kao dobra ideja. Ipak, prema nedavnom radu objavljenom u časopisu Clinical Psychology Review, prenosi nam CNBC, to vam neće baš pomoći u kontroli ljutnje.

Istraživači su proučavali koliko su aktivnosti koje povećavaju uzbuđenje, poput ispuhivanja ili trčanja, i aktivnosti koje smanjuju uzbuđenje, poput meditacije ili joge, učinkovite u smirivanju osobe. Analizirali su 154 studije koje su uključivale više od 10 000 sudionika i otkrili da su aktivnosti za smanjenje uzbuđenja bolje u pomaganju osobi da kontrolira svoju ljutnju.

\\folder\vezani_članak Inteligencija i porast samopouzdanja Ova ponašanja vas sputavaju od ostvarivanja vlastitog potencijala Pametni ljudi koji se podcjenjuju nesvjesno pokazuju ovih 5 oblika ponašanja

Sljedeći put kada poželite svoje probleme istovariti na prijatelja, opustite se i meditirajte. Meditiranje nije jednostavno, pogotovo ako nikada niste meditirali, no ono može biti izrazito učinkovito.
Jade Weston, viša producentica meditacije u Ten Percent Happieru, koja meditira već 15 godina, ponudila je, kako nam prenosi CNBC, tri vodeća pitanja koja si možete postaviti dok meditirate.

Gdje usmjeravam svoju pozornost?
Zabilježite gdje vam um luta i pokušajte ga ponovno usredotočiti na disanje.

Kako se sada osjećam?
Razmislite o tome u kakvom ste raspoloženju. Ne pokušavajte ga promijeniti, samo procijenite kako se osjećate.

Koja je moja namjera?
Podsjetite se zašto ste željeli nastaviti s meditacijom. To vas može motivirati da nastavite.

Odgovaranje na ova pitanja može vam pomoći da se osjećate prisutnije u ovom trenutku, a 15 do 20 minuta će vam dati upravo promjene koje trebate. Ne morate dugo meditirati da biste vidjeli pozitivne rezultate, rekao je za CNBC Vishen Lakhiani, stručnjak za meditaciju i izvršni direktor Mindvalleyja.

\\folder\vezani_članak Spavanje i budilica Ipak se treba pošteno naspavati Stiglo je novo zdravstveno upozorenje za ljude koji ne spavaju najmanje sedam sati noću, a vrijedi ga poslušati

Lakhiani preporuča meditirati ne više od 20 minuta dnevno, no ističe kako je ponekad potrebna i samo jedna minuta kako bi se resetirali.
"Za većinu ljudi, 15 do 20 minuta će vam dati upravo promjene koje su vam potrebne", rekao je.
"Možete uroniti u mir na jednu do tri minute i vidjeti ćete izvanredne rezultate." Nekoliko minuta tišine moglo bi vam pomoći da smanjite razinu frustracije, više od jadanja dragoj osobi.